Volledig scherm
Nederlandse en Duitse scholieren op de grens in Dinxperlo. De leerlingen uit Gouda en Bocholt bezochten het plaatselijke politiebureau. © THEO KOCK

Alleen praten in Duits of Nederlands

BREDEVOORT – Duits of Nederlands, dat zijn de enige twee talen die 170 leerlingen uit de Achterhoek en de Duitse regio Borken volgende week donderdag spreken. Zij doen in Bredevoort mee aan de Tag der Nachbarsprache oftewel de Dag van de Buurtaal.

Vier Duitse en drie Nederlandse scholen voeren de hele dag opdrachten uit. Het zijn de scholengemeenschappen Schaersvoorde (Winterswijk/Aalten), Marianum (Oost Gelre) en Baudartius (Zutphen), en het Mariengymnasium (Bocholt), de Merian Realschule (Borken) en het Gymnasium Georgianum (Vreden).

Engels taboe

,,De leerlingen mogen alleen maar in het Nederlands of het Duits communiceren. Engels is taboe, want we willen dat er een echte grensregio ontstaat. Dat is de gedachte achter het evenement, dat voor de vijfde keer wordt gehouden’’, zegt medewerker Paul van Dun van Regio Achterhoek die betrokken is bij de organisatie.

De scholieren doen mee aan tien workshops op verschillende plekken in Bredevoort, waaronder in de Koppelkerk, 't Grachthuys, in stadsbrouwerij De Borgman en in het stadje zelf. De workshops behandelen onder meer literatuur en EHBO, maar ook geschiedenis. Ook sporten ze samen en maken ze muziek met elkaar. 

De Dag van de Buurtaal is niet op zich staand. Op 17 april wordt de Dag van de Duitse taal gehouden in heel Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek