Volledig scherm
Gaon Etten. © Monique Caerteling

Avondvullende asperges in Achterhoek

eropuitACHTERHOEK - Asperges, asperges en nog eens asperges. Het draait allemaal om het witte goud vrijdagavond in Barchem. Tijdens het avondvullende programma van Gaon Etten gaan de deelnemers asperges steken, asperges bereiden en vooral ook op allerlei manieren asperges eten. Het gezelschap schuift aan bij de Aspergeboerderij van Dick Asselman aan de Vrochterdijk. 

Wat is dat, Gaon Etten?

Het is een beetje ontstaan uit de wens om de Achterhoek te promoten. Op een leuke plek in de Achterhoek, met een menukaart vol lokale producten en aangekleed met Achterhoekse activiteiten. ,,Eten is een belangrijk onderdeel’’, zegt Monique Caerteling van de organisatie. ,,Maar niet altijd het belangrijkste. De locatie bepaalt wat we eten en wat het vermaak is op de avond. Soms zitten we bijvoorbeeld bij een kasteel. Dan vertelt iemand van Natuurmonumenten over de omgeving en eten we wild. Zo zitten we in juni aan de IJssel in de omgeving van Zutphen. Dan hebben we een circusact in een rivierduin en eten we producten uit die streek.’’

Wie maken het eten? 

Gaon Etten heeft geen vaste kok, maar stemt dat zoveel mogelijk af op de plek en het thema. De gastkok deze vrijdag is Henry van Rooyen van restaurant Hete kolen in Amersfoort, tevens eigenaar van de Bonte Hond in Doesburg. Caerteling: ,,We hebben wisselende chefs. Die hebben zoveel mogelijk een relatie met de plek waar we zijn. In september zitten we bijvoorbeeld bij een hotel, waar de kok van het hotel zelf dan ook gaat koken.’’

Wie mogen mee-eten?

Iedereen is welkom, benadrukt Caerteling. Gaon Etten bestaat inmiddels een aantal jaar en bouwt langzaamaan een schare aan vaste klanten op. ,,Die komen dan een paar keer per jaar. Het is hier ook anders dan eten in een restaurant. Daar geven mensen elkaar geen hand. Hier zie je mensen van plek wisselen tijdens de gangen en activiteiten. Dat is leuk voor de ontmoeting. We zien ook mensen uit het westen van Nederland. Die zijn dan helemaal onder de indruk van wat we in de Achterhoek doen.’’

Wanneer is Gaon Etten?

Het evenement is zes keer per jaar. De asperge-special deze vrijdag is de tweede editie van het jaar. Op 23 juni strijkt het evenement neer in Zutphen. Op 1 september is Gaon Etten in de buurt van Lochem en op de 29ste in Drempt. De laatste keer dit jaar is het in Doesburg, op 27 oktober. 

Als je vanavond nog aan wil schuiven, moet je wel even reserveren. Dat kan hier

Kijk voor meer informatie over Gaon Etten en alle komende editie op hun algemene website

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek