Volledig scherm
Ter illustratie. © ThinkStock

Behandeling nodig voor verwarde brandstichtster Winterswijk

ZUTPHEN/ WINTERSWIJK - ,,Ik was echt helemaal in de war en niet bij zinnen. Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd en ik heb er veel spijt van.’’ Een 43-jarige vrouw uit Winterswijk hoorde vrijdag een gevangenisstraf van 12 maanden tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. 

Ook moet de vrouw verplicht worden behandeld, vond de officier van justitie. De verdachte kampt al jaren met ernstige psychische problemen. 

Barbecueën

Op 26 mei wilde ze achter haar woning aan de Poppersteeg gaan barbecueën. Ze legde wat kranten en een paar houtblokken in een vuurkorf en stak deze aan. Het vuur laaide op waardoor ook een rieten stoel en tafel vlam vatte. ,,Het vuur sloeg over voor het ik wist’’, vertelde de verdachte tijdens een eerdere zitting. 

Naar eigen zeggen wist ze niet goed wat ze deed omdat ze al dagen niet had gegeten en geslapen. Ook waren haar medicijnen uit huis verdwenen. En die had ze nodig om niet ontregeld te raken. 

Opzet

De officier ging ervan uit dat de verdachte op twee plaatsen een vuurtje had gemaakt en er dus sprake was van opzet. Ze baseerde zich daarbij op het politierapport. 

De advocaat was het daar niet mee eens. Hij vond dat de betreffende agent niet deskundig genoeg was om de brandtechnische zaken te beoordelen en hij vroeg de rechtbank om dat rapport niet voor het bewijs te gebruiken. Verder stelde hij dat het om een ongeluk ging. Toen de brandweer arriveerde hadden buurtbewoners de brand al grotendeels geblust.

Ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen oordeelden verschillend over de toerekeningsvatbaarheid van de vrouw. De officier ging uit van verminderde toerekeningsvatbaarheid, terwijl de advocaat stelde dat zijn cliënte volledig ontoerekeningsvatbaar was. De advocaat bepleitte vrijspraak. Wel achtte hij het noodzakelijk dat de vrouw in een psychiatrisch ziekenhuis wordt opgenomen. 

Uitspraak 3 november.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek