Berentsen mag dansschool niet slopen en twee woningen bouwen

DOETINCHEM/GAANDEREN - Hennie Berentsen, de eigenaar van Dansstudio Berentsen in Gaanderen, stopt in 2021 met de dansschool. Hij wil de panden waarin de dansschool zit en zijn woning verkopen aan zijn dochter. 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© Google

Die wil beide panden slopen en op deze plek twee nieuwe woningen bouwen, waarin zij en haar vader gaan huizen. Het college van de gemeente Doetinchem zegt dat dit niet kan: er mag slechts één woning op deze plek aan de weg tussen Gaanderen en Terborg worden teruggebouwd.

De kwestie kwam donderdagavond aan de orde in de beeldvormende raad van de gemeente Doetinchem. Het was een onderwerp dat door een burger zelf op de agenda was gezet; de eerste keer dat dit voorkwam in deze raadsperiode.

Woningbouwcontingent

De kwestie is een klassiek voorbeeld waarbij de gevolgen van het woningbouwcontingent zich laten gelden. Vanwege de bevolkingskrimp hebben gemeenten afgesproken slechts een beperkt aantal woningen te bouwen tot 2025. Daarbij wil onder meer de gemeente Doetinchem voorkomen dat er van één woonadres twee woonadressen worden gemaakt. Dit extra woonadres gaat namelijk ten koste van een andere, nieuw te bouwen woning. 

Berentsen krijgt steun van Rob de Redelijkheid, de ex-wethouder van de gemeente Doetinchem die donderdag voor de dansschoolhouder het woord voerde. De Redelijkheid las een brief voor waarin staat dat Berentsen zich, na vijftig jaar dansleraar te zijn geweest, zich genoodzaakt ziet te stoppen. Dat gebeurt in 2021 als de dansschool precies honderd jaar bestaat. 

Opvolger

Berentsen heeft na jaren zoeken geen opvolger kunnen vinden om de dansschool voort te zetten. ,,Dansen en dansles zijn geen gemeengoed meer'', las De Redelijkheid voor. ,,Er kan geen volwaardig economisch bestaan meer worden opgebouwd met de dansschool, zeker niet voor een starter.''

De dochter van Berentsen wil nu het woonhuis en de danszaal kopen. Op deze plek wil ze twee huizen bouwen: een voor haar gezin en een voor haar vader. Als argument wordt onder meer aangevoerd dat er - na het stoppen van de dansschool in 2021 - het risico bestaat van verloedering en dat er een rotte plek in Gaanderen ontstaat.

Sinterklaas

Wethouder Ingrid Lambregts legde de raad uit dat ze door besluiten van dezelfde raad aan handen en voeten gebonden is. ,,Als we hier voor Sinterklaas gaan spelen kan dat precedentwerking tot gevolg hebben'', zegt Lambregts. ,,Aan de ene kant vanwege het woningbouwcontingent. Maar ook omdat een bedrijfsgebouw niet mag worden vervangen door een woning. Want dat zouden wel meer inwoners van Doetinchem willen.''

De kwestie wordt opgepakt door raadslid Jaco te Hennepe (SP). ,,We moeten voorkomen dat er hier een rotte kies ontstaat'', zegt Te Hennepe. ,,Bovendien zie ik ook bijvoorbeeld winkelpanden op De Veentjes in Doetinchem in woningen veranderen. Zoiets moet hier dan ook kunnen.'' Te Hennepe wil de kwestie op de raadsagenda zetten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek