Het Bronckhorster raadslid Jan Engels spreekt de Achterhoek Raad toe.
Volledig scherm
Het Bronckhorster raadslid Jan Engels spreekt de Achterhoek Raad toe. © DG

Bijna hele Achterhoek Raad wil behoud twee ziekenhuizen

ULFT - Twee volwaardige ziekenhuizen overeind houden, daar zet de Achterhoek Board zich voor in. Een motie daartoe is maandagavond bijna unaniem aangenomen.    

,,Wij moeten strijden voor twee volwaardige ziekenhuizen”, zei het Winterswijkse raadslid Henk-Jan Tannemaat. ,,Ik heb de indruk dat het SKB wordt uitgekleed om de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis te kunnen financieren. Dat is slecht voor de Achterhoek.”

Uit de stem van Tannemaat, als lid van Winterswijks Belang vertegenwoordiger in de Achterhoek Raad, sprak emotie. Hij verwoordde wat menig Winterswijker voelt, sinds bekend werd dat Santiz van plan is om verloskunde en de kinderafdeling in 2025 over te hevelen van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) naar het Slingeland. Santiz is de organisatie waar sinds begin 2017 het Doetinchemse Slingeland en het ‘Winterswijkse SKB onder vallen.

Motie bijna unaniem aangenomen

De kwestie kwam in de DRU in Ulft aan de orde tijdens de vergadering van de Achterhoek Board  en de controlerende Achterhoek Raad. De Board is een soort uitvoerend college waarin naast de gemeenten ook ondernemers, scholen en ziekenhuizen zitting hebben. De raad nam bijna unaniem een motie van CDA Achterhoek aan waarin de Board  wordt gevraagd zich in te zetten voor het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek. Alleen de relatief kleine partijen Gemeentebelangen Bronckhorst, Gemeentebelangen Doetinchem en de Partij voor Lokaal Maatwerk (ook Doetinchem) stemden tegen.

‘Onbetrouwbaar’

Naast de emotie van Tannemaat viel het woord ‘onbetrouwbaar’. Die kwalificatie kwam uit de mond van Walter Leemreize, indiener van de motie namens CDA Oost Gelre: ,,We gaan niet over de bedrijfsvoering van een ziekenhuis. Maar wat Santiz doet, kan niet.”

Quote

Deze motie onder­steunt de lijn van de minister, om te zoeken naar maatschap­pe­lijk draagvlak dat nu ontbreekt.

Joris Bengevoord, Burgemeester Winterswijk

Daarmee doelde Leemreize erop dat Santiz bij de fusie communiceerde dat er twee volwaardige ziekenhuizen zouden blijven.

Chrit van Ewijk, bestuursvoorzitter van Santiz en lid van de Achterhoek Board, hoorde het belangstellend en vast ook ongemakkelijk aan. Van Ewijk zou er eerst niet zijn, maar gezien de commotie van de afgelopen anderhalve week wilde hij zelf horen wat de raadsleden te zeggen hadden. Reageren tijdens de vergadering deed hij niet, omdat zorg in de Board niet zijn portefeuille is. 

Santiz wil in februari besluiten nemen over de inrichting van beide ziekenhuizen vanaf 2025. Doel is zo de beste zorg voor de Achterhoek te leveren. Vorige week zei minister Bruno Bruins het verstandig te vinden dat tijdsplan los te laten. De Achterhoek Raad deed die oproep gisteren ook.

Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, was verheugd over de steun vanuit de rest van de Achterhoek: ,,Ik vind het mooi dat de Achterhoek Raad bijna eensluidend haar volksvertegenwoordigende rol heeft opgepakt en de grote maatschappelijke onrust in de regio in deze motie heeft verwoord. Deze motie ondersteunt de lijn van de minister, om te zoeken naar maatschappelijk draagvlak dat nu ontbreekt.”

Preventie in plaats van specialismen  

Marijke van Haren, als wethouder van Berkelland zittend in de Board, zei haar best te doen de motie zo goed mogelijk uit te voeren. Maar ze waarschuwde ook: ,,De zorg zal in 2030 minder gericht zijn op specialismen en meer op preventie. Dat zal veranderingen tot gevolg hebben.”  

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek