Volledig scherm
De brandweer bezig met het blussen van de boom in Zelhem. © ViWa Media

Bliksem is kort maar hevig: bomen breken, boerderij in brand én mooie beelden

LAAG-SOEREN/ ZELHEM - De korte, maar hevige bliksem is donderdagavond op meerdere plekken ingeslagen. Zo ontstond in Laag-Soeren een kleine bosbrand en werden twee plekken in Zelhem geraakt.

In het Achterhoekse dorp sloeg de bliksem eerst rond 19.15 uur in op een paaltje aan de Everhardinkweg. Door de vonken die daarbij ontstonden, vlogen een paar struiken in brand, die simpel door de brandweer geblust konden worden.

Zo'n half uur later moesten ze aan de Haitinkweg een boom blussen, die vlam had gevat en waar een tak was afgescheurd door de bliksem. De schade bleef beperkt.

Bos

Volledig scherm
In Laag-Soeren vloog een deel bos in brand. © Martin Heitink/ Persbureau Heitink

Anders was dat aan de Plaggenweg in Laag-Soeren (gemeente Rheden), waar enkele vierkante meters bos vlam vatten. Dat gebeurde nadat de bliksem een grote boom had getroffen, rond 18.35 uur. Een deel van het omliggende bosperceel vloog in brand, de vlammen zijn gedoofd door de brandweer. Een stuk van zo'n tien vierkante meter ging verloren.

Boerderij

Eerder op de avond brandde een woonboerderij in Kootwijkerboek deels af als gevolg van blikseminslag. De brand ontstond rond 18.45 uur en werd ontdekt door de bewoonster. Zij bleef ongedeerd. De brandweer had de brand rond 19.45 uur onder controle en begon daarna met nablussen, dat naar verwachting nog enkele uren in beslag neemt.

Mooie beelden

Volledig scherm
Festivalgangers wachten de onweersbui af in hun tenten. © Paul Rapp

Het onweer leverde overigens ook mooie beelden op. Zo filmde Mitch Kaunang uit Arnhem twee ontladingen binnen één seconde. ,,Een lucky shot’’, noemde hij die video.

En op het festival Down The Rabbit Hole in Ewijk, dat vanavond de camping opende, gingen bezoekers onverstoorbaar door met het opzetten van hun tent, begeleid door bliksemschichten op de achtergrond. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek