Volledig scherm
Een man blaast tijdens een eerdere actie van het campagneteam Rijden Zonder Invloed in Nijmegen. © PR

Bob-sleutelhanger verdienen met vrijwillig blazen bij De Radstake

HEELWEG - Bezoekers van discotheek De Radstake langs de N18 in Heelweg, kunnen zaterdag een Bob-sleutelhanger verdienen als zij compleet nuchter achter het stuur zitten.

Volledig scherm
Een Bob-sleutelhanger. © ANP

Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed staat die avond en nacht bij de discotheek om bestuurders te laten blazen en testen op alcohol-, drugs- en/of medicijngebruik. Dit gebeurt op vrijwillige basis en deelnemers hoeven niet bang te zijn dat ze een boete krijgen; de politie is er namelijk niet bij betrokken. De actie is bedoeld om bestuurders bewust te maken van de gevaren als zij onder invloed gaan autorijden.

'Uurtje wachten'
Als iemand te veel gedronken heeft of drugs of medicijnen heeft gebruikt, wordt hen een alternatieve vervoersmogelijkheid geboden. ,,Dit kan zijn dat we adviseren een uurtje te wachten, iets te eten of iemand anders uit de groep te laten rijden’’, zegt een woordvoerder van het campagneteam.

Het campagneteam is zaterdagavond en -nacht van 
van 22.00 tot 03.00 uur aanwezig bij De Radstake.

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek