Volledig scherm
Benjamin Kappelhof ligt aan het infuus, dat zijn stamcellen aftapt en veiligstelt. © 1fcbocholt.de

Bocholter doneert stamcellen aan Australisch meisje (1) met leukemie

BOCHOLT - Benjamin Kappelhof uit Bocholt heeft zijn stamcellen gedoneerd aan een 1-jarig meisje uit Australië. Amper 48 uur nadat de stamcellen van de Duitser waren verzameld en veiliggesteld, zijn ze bij het Australische meisje ingebracht.

Daardoor is het leven van het jonge meisje vrijwel zeker gered. „Zonder mijn gift zou ze het niet overleven”, vertelt Kappelhof op de site van zijn werkgever 1. FC Bocholt, de voetbalclub waar hij persvoorlichter is.

15.000 kilometer
Dat zijn stamcellen een reis van 15.000 kilometer zouden maken, werd Kappelhof kort voor zijn donatie verteld door DKMS, de Duitse organisatie die strijdt tegen leukemie en mensen oproept stamcellen te doneren. Kappelhof lag maandag in het ziekenhuis in Keulen, waar binnen vier uur voldoende stamcellen waren gewonnen uit het bloed van de Bocholter.

Vliegtuig
Om 12.00 uur was alles klaar en werden de stamcellen, uit het bloed gewonnen via een speciaal higtech-centrifugeringsproces, klaargemaakt voor transport. Nog dezelfde middag zijn ze op het vliegtuig naar Australië gegaan. Daar werden de stamcellen vrijwel meteen na aankomst ingebracht bij het leukemie-patiëntje.

'Het juiste gedaan'
Kappelhof voelt zich goed bij die gedachte. „De voorbereidingen, alle medische checks en de nodige injecties hebben hun weerslag op mijn lichaam. Maar het is om het leven van een 1-jarig meisje te redden en daardoor weet ik dat ik het juiste heb gedaan.”

De Duitser heeft geen gezicht of naam bij het meisje dat door zijn stamcellen verder kan leven. Wel kan hij eerst briefcontact hebben met haar familie en over twee jaar haar ontmoeten, mits haar familie dat wil.

Vijfde niveau
Kappelhof is nog aan het herstellen en gaat dinsdag weer aan het werk bij de voetbalclub uit de Oberliga, het vijfde niveau in Duitsland, vergelijkbaar met de Hoofdklasse in Nederland.

Kappelhof roept iedereen op hetzelfde te doen als hij: „Het is een kleine ingreep die een grote betekenis kan hebben voor een ziek persoon en zijn of haar familie, waar dan ook ter wereld.”

Bekijk in deze video wat er gebeurt als je geschikt bent als stamceldonor.

What happens if you are eligible as a stem cell donor? We answer this question in this short video. More information www.dkms.de

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek