Volledig scherm
JV Doetinchem 29052017 Directeur bibliotheek/ Foto; jan Ruland van den brink © de Gelderlander Achterhoek

Boeken maken de bieb niet meer

HENGELO/DOETINCHEM - Wieb Broekhuijsen, directeur van Bibliotheek West-Achterhoek, verwacht niet dat er op korte termijn bibliotheken gaan sluiten in Bronckhorst. Ze gaan wél veranderen en worden misschien kleiner. De gemeente Bronckhorst, die jaarlijks subsidie verleent, vindt dat de bibliotheken in de huidige omvang geen toekomst meer hebben.

Broekhuijsen ondersteunt de visie die in Bronckhorst is opgesteld. De gemeente wil geld besparen door sommige bibliotheken elders te vestigen in een ruimte samen met andere organisaties. ,,Ik snap wel dat de gemeente een efficiencyslag wil maken", zegt de directeur. ,,En al het geld dat we niet aan stenen hoeven uit te geven, kan gebruikt worden voor de inhoud."

Toverstok

Het is aannemelijk dat de huidige vestigingen in Vorden en Zelhem per 1 januari 2018 worden verruild voor andere locaties. Broekhuijsen durft nog niet te zeggen waar de nieuwe bibliotheken zullen verrijzen. ,,Ik heb geen toverstok. In Vorden kunnen we misschien terecht in het kulturhus, maar we onderhandelen ook met andere partijen om tot een taal- en studiecentrum te komen. In veel andere gemeenten heb je een bibliotheek in het gemeentehuis. Dat zou heel veel kosten besparen."

Vestigingen

Bibliotheek West-Achterhoek zit in Doetinchem, Wehl, Hengelo, Zelhem, Steenderen, Vorden en Doesburg. Vorig jaar bezochten 410.000 mensen een van de vestigingen. Doetinchem trok in 2016 ten opzichte van een jaar daarvoor liefst 17.000 extra bezoekers. Niet zozeer vanwege de toenemende populariteit van boeken, maar door de verschillende activiteiten die Bibliotheek West-Achterhoek organiseert. In samenwerking met andere partijen worden er cursussen, markten, exposities en spreekuren georganiseerd. 

Laaggeletterdheid

,,In Doetinchem en Doesburg zetten we al jaren in op achterstandssituaties waaronder laaggeletterdheid en digitalisering van de bibliotheek", legt Broekhuijsen uit. ,,Van de gemeente Bronckhorst kregen we vooral de opdracht om  veel boeken uit te lenen. 33 procent van de bevolking is er ouder dan 65 jaar en dat vraagt om andere dingen. Waar in Doetinchem jaarlijks bijna 70.000 mensen onze website raadplegen, komen we in Bronckhorst niet boven de 5.000 uit.”

Dienstverlener

Ook de Bronckhorster biebs moeten straks niet meer als boekenuitleenfabriek maar als dienstverlener fungeren. ,,We gaan in de gemeente het aanbod van digitaliseringscursussen begeleiden en actie ondernemen tegen laaggeletterdheid”, stelt Broekhuijsen. Per 1.000 mensen van de beroepsbevolking zijn er in Bronckhorst 222 lager geschoold. Dat ligt dik boven het landelijk gemiddelde (181). Broekhuijsen heeft geen cijfers, maar denkt dat er relatief veel laaggeletterden in Bronckhorst zijn. ,,Er zijn hier nog steeds kinderen die alleen opgroeien met dialect en daardoor een taalachterstand oplopen. Maar mensen vragen niet snel om hulp en zijn daardoor niet goed te vinden.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek