Volledig scherm
De hallenboerderij gebouwd in 1783. © Jan Ruland van den Brink

Boerderij uit 1783 moet wijken voor ziekenhuis

DOETINCHEM - Een hallenboerderij gebouwd in 1783 moet wijken voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Zelfs het gegeven dat de boerderij - 't Mentingslag - gemeentelijk monument is, zal dat niet voorkomen. Donderdag beslist de gemeenteraad erover. Niets wijst erop dat er clementie is voor het monument.

,,Een gemeente plaatst zelf gebouwen op de gemeentelijke monumentenlijst'', zegt  Chris Scharten van de commissie Gelderland van erfgoedvereniging Heemschut. ,,Een gemeente mag een gebouw er dus ook zelf weer afhalen. Wat dat betreft zijn er dus weinig obstakels. Maar het zou zonde zijn. Een tweede boerderijtje in zo'n landschap is er bij mijn weten niet binnen de gemeente.''

Scharten was 7 september een van de insprekers tijdens de beeldvormende raad van Doetinchem. De directie van het Slingeland Ziekenhuis wil nieuw bouwen aan de snelweg A18, tegenover McDonald's. Midden op de bouwplek - nu akkerland - staat 't Mentingslag, een boerderij die in het eerste decennium van deze eeuw nog is gerestaureerd. 

Fraai

,,Dat is bijzonder fraai gebeurd'', zegt Scharten die eventuele sloop van de boerderij  een verlies voor Doetinchem noemt. ,,Ook al omdat Doetinchem niet rijk is bedeeld met historische gebouwen. Door de oorlog zijn veel oude gebouwen verdwenen maar ook na de oorlog is dat gebeurd. Met name in de binnenstad is veel gesloopt. Dat zou een extra reden moeten zijn om dit gemeentelijk monument te behouden.''

Tijdens de raad van 7 september kondigde milieuwerkgroep Oude IJsselstreek aan naar de Raad van State te stappen, als er groen licht komt voor de bouw van het ziekenhuis. Of Heemschut dat ook doet, weet Scharten nog niet. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek