Boeren krijgen last-minute uitstel van minister voor verplichte maisoogst
DEN HAAG/ ELDRIK/LAND VAN CUIJK - Met nog een halve dag te gaan tot de deadline, heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw alsnog uitstel gegeven voor het inzaaien van vanggewas. De sector had hierom gevraagd, omdat boeren door de regel van de overheid gedwongen werden mais van het land te halen vóór 1 oktober.
De nieuwe uiterste datum voor het inzaaien van vanggewas (zie kader hieronder) is nu 31 oktober 2021, schrijft de minister in een kamerbrief. Onder meer boerenorganisatie LTO had om dit uitstel gevraagd. Door het relatief koude en natte voorjaar, is een groot deel van de mais in Nederland namelijk nog niet rijp.
Dit leidde tot veel onbegrip ,,Met deze vorm van kalenderlandbouw ga je volledig voorbij aan wat een boer doet”, zei René Eugelink van het gelijknamige loonwerkersbedrijf uit de Achterhoekse buurtschap Eldrik hier eerder over in deze krant.
Maasland en Rijk van Nijmegen
Ook in de regio's Maasland en Rijk van Nijmegen was het onbegrip groot. Zo'n 70 procent heeft nog niet geoogst. Hierdoor dreigde de planning van loonbedrijven in de knel te komen. Die halen voor 95 procent van alle boeren in deze regio's de oogst binnen. ,,Ze vrezen dat ze dadelijk de klok rond moeten werken om het werk gedaan te krijgen”, zei ZLTO-voorzitter Hans Vermeulen van afdeling Land van Cuijk. ,,Dat gaat never nooit meer lukken”, wist collega Herbert Verploegen van afdeling Rijk van Nijmegen zeker.
Wat is het probleem?
Snijmais heeft voedingsstoffen als stikstof en fosfaat nodig om te groeien. Door de grond te bemesten, zorgt de boer dat deze stoffen in de grond zitten. De planten nemen echter niet álles op, doordat de groei van de plant op een gegeven moment stopt, terwijl de bodem nog wel voedingsstoffen afgeeft (mineraliseert). Dat wat niet in het mais terechtkomt voor de oogst, blijft in de grond zitten.
Om deze stoffen ‘af te vangen’ zijn boeren sinds 2019 door overheid verplicht om zogeheten vanggewas te planten als zij mais verbouwen op zand- en lössgrond. Vanggewas is een paraplu-term voor verschillende planten, die gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de stikstof niet dieper de grond in spoelt en in het grondwater terechtkomt, als het land leeg blijft.
Het vanggewas neemt deze overgebleven stikstof op. Deze planten worden voor het nieuwe seizoen weer gebruikt als meststof voor de grond, waardoor de nieuwe maisplanten deze ‘oude’ voedingsstoffen weer opnemen. Zo hoeven boeren minder (kunst)mest uit te rijden.
Om tot het nieuwe besluit te komen, heeft de minister advies gevraagd aan Technische Bodem Commissie en de Commissie Deskundigen Meststoffenwet. Beide hebben laten weten dat het beter is om juist géén uitstel te verlenen, maar toch gaat de minister in tegen het advies.
Dit onder meer omdat de gevolgen van het niet voldoen aan de regel onvoldoende duidelijk is geweest voor de agrarische sector.
Boetes en korting op subsidie
Boeren die op 1 oktober hun vanggewas nog niet ingezaaid hebben, maken zich namelijk schuldig aan een overtreding die valt onder een bestuursrechtelijke aangelegenheid. Dit kan dus boetes opleveren. Daarnaast kunnen boeren die in overtreding zijn, ook gekort worden op hun subsidies en lopen ze de kans om uitgesloten te worden van derogatie (het mogen afwijken van een vastgestelde norm aan uitstoot).
‘Afgaande op de signalen die ik uit de sector heb ontvangen, merk ik dat velen dit niet hebben beseft’, schrijft Schouten in haar kamerbrief. ‘Om te voorkomen dat een groot deel van de sector met onvoorziene, onevenredig zware consequenties te maken krijgt, heb ik besloten de uiterste inzaaidatum voor dit jaar te verschuiven naar 31 oktober aanstaande, onder de voorwaarde dat het vanggewas binnen 3 etmalen na de maïsoogst wordt ingezaaid’.
Boerenorganisatie LTO heeft de laatste tijd hard gestreden om de datum naar achteren te krijgen en noemt het ‘goed nieuws’ dat dit is gelukt. ,,De natuur laat zich niet sturen door de kalender. Het is goed nieuws dat boeren nu wat meer ruimte krijgen om op het juiste moment te oogsten,” zegt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland. ,,Rigide vasthouden aan kalenderlandbouw werkt niet, dus we waarderen dat de minister hier nu ruimte biedt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMcolumn
Kom maar op met nieuwkomers en al die huizen
Het lijkt een duizelingwekkend aantal. De Achterhoek wil tot 2030 liefst 8390 nieuwe huizen bouwen. In maart moeten daarover afspraken met woningbouwminister Hugo de Jonge worden getekend. Uiteraard houden we daarbij onze handjes op, want dat kunnen we niet allemaal zelf betalen. -
PREMIUM5
Een stikstofmoeras in het verkiezingsjaar, en het is waarschijnlijk nog lang niet gedempt
De strijd om de zetels in de provincie en daarmee in de Eerste Kamer is begonnen.De VVD opende het offensief met een ernstige waarschuwing: de kiezer moet vooral niet op het blok GroenLinks-PvdA stemmen, want als dat linkse blok groot wordt gaat de hardwerkende burger ten onder aan hoge belastingen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Ester van de Haar wordt directeur Cultuur Oost in Arnhem: ‘Na 15 jaar weer beginnen met schone lei’
Ester van de Haar (55) wordt de nieuwe directeur van het Arnhemse culturele adviesbureau Cultuur Oost. De Doetinchemse, nu nog mede-directeur van Cultuurbedrijf Amphion in Doetinchem, begint 1 april.
-
PREMIUM2
GGNet niet mee met Slingeland ziekenhuis naar A18
Het nieuw te bouwen Slingeland ziekenhuis aan de A18 in Doetinchem moet het straks doen zonder GGNet. De regionale instelling voor de geestelijke gezondheidszorg blijft in het gebouw aan de Kruisbergseweg. Het pand ligt pal naast het huidige ziekenhuis. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Gifgroene kleiput zit vol blauwalg: zwemmen verboden
WINTERSWIJK - Het water van de kleiput in Winterswijk zit vol met blauwalg, zo heeft het Waterschap Rijn & IJssel deze week geconstateerd. Zwemmen is verboden. Maandag worden waarschuwingsborden neergezet.
In samenwerking met indebuurt Doetinchem