Volledig scherm
Canadese soldaten ruimen na de bevrijding puin in de binnenstad van Doetinchem. Op de achtergrond zijn de contouren te zien van de verwoeste Catharinakerk. De foto is gemaakt vanuit de Waterstraat. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL)

Bombardementen Doetinchem herdacht

DOETINCHEM - De bombardementen die Doetinchem 73 jaar geleden troffen op 19, 21 en 23 maart 1945 worden komende week herdacht. 

Groepen rond Karel Berkhuysen en Wim Maatman hebben - mede op initiatief van De Gelderlander die een jaar terug opperde de bombardementen jaarlijks te herdenken - meerdere activiteiten georganiseerd.

Dit begint maandagmorgen 19 maart om 08.00 uur ('s morgens) in de Catharinakerk, met een toespraak van Toos Grol-Overling. Ze verloor bij het eerste bombardement haar broertje. Aansluitend is er in de Waterstraat - waar de bommen vielen - een herdenking.

Andere hoogtepunten de komende week zijn:

19 maart, 19.30 uur: 't Brewinc: lezing The Rougoor.

23 maart, 20 uur: herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk met toespraken, een video over de bombardementen en het Requiem voor Doetinchem, uitgevoerd door een strijkkwartet van de Muziekschool.

De bedoeling is dat de herdenking jaarlijks wordt gehouden, waarbij wordt toegewerkt naar de maartdagen van 2020, als het 75 jaar geleden is dat de stad werd gebombardeerd.

Het volledige programma is hier te vinden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek