Bourgondische Achterhoeker is al jaren te zwaar

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Meer dan de helft van de Achterhoekers is al jaren te zwaar. In vrijwel alle gemeenten in deze regio ligt het percentage van mensen met overgewicht boven de 50 procent. Oude IJsselstreek is met 59 procent koploper. Oost Gelre scoort het laagst met 50 procent.

Overgewicht

Overgewicht wordt gemeten door middel van een body-mass index (BMI). De BMI geeft aan of het gewicht van een persoon gezond is in relatie tot diens lengte. Mensen met een BMI van 25 of hoger hebben overgewicht. Bij een BMI van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht, ofwel obesitas. 

Dat Nederlanders steeds zwaarder worden blijkt uit cijfers die het CBS woensdag presenteerde. Ongeveer de helft van alle volwassenen in Nederland kampt met overgewicht. De Achterhoek zit hier als regio boven. Na koploper Oude IJsselstreek volgen Bronckhorst (55 procent), Doetinchem en Berkelland (beiden 54), Aalten (53), Winterswijk (51) en Oost Gelre (50). 

De hoge cijfers in de Achterhoek zijn mede te verklaren door de cultuur. ,,De Achterhoek staat toch bekend om het bourgondische leven, goed eten en drinken. Hiernaast bevatten alcoholische dranken vrij veel calorieën en het gebruik daarvan is in de Achterhoek relatief hoog’’, zegt Petra Boluijt, epidemioloog bij GGD Noord- en Oost-Gelderland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek