IJzergieterij Vulcanus aan de Keppelseweg.
Volledig scherm
IJzergieterij Vulcanus aan de Keppelseweg. © theo kock

'Bouwplan Langerak kan als Vulcanus zich aan regels houdt'

DOETINCHEM - Het gegeven dat IJzergieterij Vulcanus buurman is, weerhoudt bouwcombinatie Claus & van den Boom er niet van een bouwplan te ontwikkelen van 15 woningen en 24 zorgunits. Het bouwplan moet worden gerealiseerd in Langerak bij Doetinchem, schuin tegenover Vulcanus. 

,,Vulcanus moet zich aan de milieuregels houden'', zegt Herman Claus, eigenaar van het Doesburgse bouwbedrijf Claus. ,,De woningen en units komen op een prachtige plek bij het bos. Je ziet er niets en je hoort er niets. Alleen ruik je wel eens wat. We hebben berekend dat we qua regelgeving buiten de milieucontouren van Vulcanus - en ook van motorcircuit De Heksenplas - liggen. Dus als Vulcanus zich aan de regels houdt, kunnen mensen er prima wonen.''

Claus en Van den Boom (uit Giesbeek) willen de woningen en units bouwen op de voormalige locatie Piek & Snor, tot in de jaren negentig bekend als autosloperij en oud ijzerhandel Willem Piek. De locatie aan de Keppelseweg ligt ten zuiden van zaal Veldhoen, die al jaren leeg staat. Iets verderop aan de overzijde van de Keppelseweg staat Vulcanus, dat een geschiedenis heeft als vervuiler.

47 klachten

Jarenlang stond Vulcanus in de top van het lijstje, opgemaakt door de provincie Gelderland, van bedrijven waarover de meeste klachten binnen komen. Behalve dat geluids- en geurnormen werden overschreden waren er klachten over roetuitstoot. Volgens Grietinus Kamps, eigenaar van Vulcanus, is het aantal klachten sinds 2012 drastisch afgenomen. 

,,In 2016 hebben we nog 40 klachten gehad’’, zegt Kamps. ,,Alleen nog over geur. We houden ons aan de regels. En proberen het aantal klachten verder te reduceren. Wel moeten omwonenden beseffen dat ze in de buurt wonen waar ook een bedrijf zit.’’    

Volgens een woordvoerder van provincie Gelderland ging het in 2016 om 47 klachten, vooral op gebied van geur. Dit jaar zijn er tot dusverre 15 klachten binnen gekomen. In 2015 kreeg Vulcanus ook 47 klachten: toen goed voor de tweede plek van bedrijven in Gelderland die de meeste klachten krijgen. 

Het college van de gemeente Doetinchem wil in principe meewerken met de realisatie. Zowel Vulcanus als De Heksenplas kunnen, volgens de gemeente, de plannen in de weg staan als blijkt dat de nieuwbouw binnen de milieucontouren van deze twee valt.

Zorgpartij

Volgens Claus is er vanuit de markt vraag om te bouwen: ,,We zijn in gesprek met een zorgpartij. Mogelijk dat de 15 woningen aanleunwoningen worden van de 24 zorgunits.’’

Op de geplande bouwplek was forse bodemvervuiling. De bodem is gesaneerd door de toenmalige eigenaar van de grond, de provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem. Als tegenprestatie voor de sanering kreeg de toenmalige eigenaar toestemming 19 woningen te ontwikkelen. Deze heeft een deel van de grond verkocht aan Claus & van den Boom. Van de oorspronkelijke 19 woningen bouwt het bouwbedrijf er 14. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek