Volledig scherm
oto: ANP

Breedband buitengebied niet duurder

WINTERSWIJK - De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Winterswijk ziet er gunstiger uit dan verwacht.

Wethouder Gert Jan te Gronde denkt dat de prijs gelijk zal zijn aan die in het dorp.

Dat wordt bereikt door de aanleg uit te voeren door een coöperatie, die in handen blijft van de deelnemers. "Het grote verschil is dat het geen commerciële aanpak is waarbij de investering in korte tijd moet worden terugverdiend", zegt Te Gronde. "Dus niet in vier tot zes jaar, maar bijvoorbeeld in vijftien jaar."

De aanleg wordt ook goedkoper door andere technieken te gebruiken. "De glasvezel die er nu ligt, omvat één kabel per adres naar de hoofdlijn. Door bundeling scheelt het in aanleg van kabels en laswerk."

Het Winterswijkse initiatief loopt vooruit op de proef in de gemeente Bronckhorst. Te Gronde: "We kunnen hun berekeningen niet zomaar kopiëren, omdat de omstandigheden anders zijn. Zij hebben meer kernen, wij meer verspreide bebouwing, maar ook vakantieparken."

Een week geleden is in Winterswijk de Stichting Breedband Winterswijk opgericht, die moet doorgroeien naar een coöperatie die de aanleg regelt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek