Volledig scherm
Rick (links) en Mike Hulshof op de steiger bij het kerkje. © Jan Ruland van den Brink

Broers restaureren kerkje in Laag-Keppel

LAAG-KEPPEL- Als kinderen fietsten ze dagelijks vanuit Drempt langs het kerkje in Laag-Keppel naar school in Doetinchem. Nu zorgen Rick en Mike Hulshof er voor dat het gemeentemonument uit 1880 wordt gerestaureerd als fraai visitekaartje van hun bedrijf Kunst of Art.

Het kerkje is beeldbepalend in het dorp, met aan de overzijde van de straat de Gouden Leeuw en aan de andere kant van de Rijksweg Kasteel Keppel. De Nederlands Hervormde kerk was de kapel van het kasteel, maar verloor in de jaren zeventig de religieuze functie. Daarna werd de ruimte benut als jeugdsoos, hobbycentrum van Mensen zonder Werk en een expositieruimte.

Verknocht

De broers Hulshof zijn verknocht aan de plek. Vader Henk schilderde er en had in de kerk een atelier en expositieruimte. ,,Ruim dertig jaar exposeerde en verkocht hij zijn werk en werk van anderen in deze ruimte. Als kinderen gingen we met pa mee naar musea en kunstenaars als Jan te Wierik en Anton Heijboer’’, vertelt Mike. ,,Daar krijg je vanzelf wat van mee.’’

Het leidde er toe dat ze ruim tien jaar geleden begonnen met Kunst of Art, voor uitleen en verhuur van kunst aan particulieren en bedrijven. Tegen een vast bedrag per maand kan een kunstwerk worden geleend. Een deel van het maandbedrag komt op een spaarrekening, waar je werk mee kunt kopen. ,,In het westen en in steden als Zwolle bestond dat al, wij wilden dat voor de Achterhoek professioneel aanpakken.’’ Ze komen vaak met meerdere kunstwerken bij de klant, die dan in eigen huis kan beoordelen wat het beste past, legt Mike uit. ,,Mensen kunnen zo kennis maken met kunst. Het spreekt ook jongeren aan.’’

Hobbyclub

In 2011 kochten ze samen met hun partners het kerkje van de gemeente Bronckhorst. Toen de hobbyclub, die nog even in het voorste deel mocht blijven zitten, was vertrokken kwam de lang gekoesterde restauratiewens in beeld.

Aan de buitenzijde wordt het voegwerk hersteld en de leien op de toren vervangen. Binnen moet een aantal rotte balken in de kapconstructie worden vernieuwd. De muur tussen beide ruimtes verdwijnt net als het verlaagde plafond in het achterste deel. De originele ornamenten komen weer tevoorschijn en worden in ere hersteld. ,,Het gebouw wordt ook energiezuinig gemaakt, er komt vloerverwarming en een warmtepomp’’, voegt Rick toe. De ingang komt weer onder de toren, van waaruit je de open expositieruimte in komt. Afgescheiden met een glazen wand komt er ook een atelier, waar gastkunstenaars zich op de vingers laten kijken bij het maken van nieuw werk. Daarvoor moet onder meer de gemetselde bar, die nog dateert van de jeugdsoos, verwijderd worden.

Binding

De provincie en de gemeente Bronckhorst steunen met subsidies het restauratiewerk, dat wordt uitgevoerd door Schotman Restauraties uit Vorden. Zelf moeten ze de helft betalen, zegt Mike. ,,Een bevriend makelaar zei al dat we beter iets nieuws konden kopen, maar met deze kerk hebben we binding. We vinden het mooi dat we dit kunnen doen.’’

Deze week is een begin gemaakt met het werk, dat naar verwachting in december gereed is. Tot die tijd werkt Kunst of Art vanuit de vestiging in Zutphen, waar ze twee jaar geleden de zieltogende Kunstuitleen overnamen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek