Volledig scherm
Jongeren uit Bronckhorst in Laren bijeen voor een informatiedag over woningbouwmogelijkheden. © Jan Ruland van den Brink

Bronckhorst kan weer bouwen én woningen splitsen

HENGELO - Jaren achter elkaar was schraalhans keukenmeester in de gemeente Bronckhorst waar het woningbouw betrof. Er is nu echter weer ruimte voor zorgwoningen, woningsplitsing en het herbestemmen van winkels tot woningen.

Met de krimp in gedachten kon er lange tijd nauwelijks gebouwd worden in Bronckhorst. Sterker nog, ongebruikte woonbestemmingen werden ingetrokken. Dat heeft de gemeente Bronckhorst geen windeieren gelegd. Nu alle ongebruikte 'slapende' wooncapaciteit is wegbestemd, is er ruimte ontstaan voor nieuwe woningen.

Voor jongeren zijn er 46 woningen gepland. Daarvan liggen er al 32 plannen voor huizen klaar in Vorden, Hengelo, Zelhem en Steenderen. Hummelo en Keijenborg volgen als daar belangstelling voor is.

Daarnaast ontstaat er dit jaar nog eens extra woningcontingent voor 30 huizen. Dat kan worden ingezet voor zorgwoningen en voor woningsplitsing. Daar is in de gemeente grote vraag naar. Vooral in het buitengebied staan veel grote boerderijen, die gesplitst kunnen worden voor meerdere generaties.

Winkels

Volledig scherm
Arno Spekschoor. © Gemeente Bronckhorst

Bovendien wil de gemeente een plan ontwikkelen waarbij winkels makkelijker herbestemd kunnen worden tot woningen. In Bronckhorst is ruimte voor 30 herbestemmingen van winkel- of kantoorpanden. Vooral in de winkelgebieden is daar vraag naar, waar veel winkels leeg staan.

Met de werkgroepen Vitale Kernen en de ondernemersverenigingen wordt overlegd waar precies de grenzen van het winkelgebied moeten komen te liggen. Daarbuiten zouden dan winkels omgevormd kunnen worden tot woningen. Dit plan moet nog met de raad worden besproken.

Commotie

Het wegbestemmen van woonbestemmingen heeft de afgelopen jaren voor veel commotie en pijn gezorgd in de gemeente Bronckhorst. Diverse pandeigenaren werden niet op de hoogte gesteld van het verdwijnen van de woonbestemming. Sommigen zagen hun pensioen (dat in onroerend goed zat) in rook opgaan.

Het ging daarbij niet alleen om het verdwijnen van A-nummers bij boerderijen in het buitengebied, maar ook om het wegbestemmen van woonmogelijkheden boven winkels. Voor sommigen was een niet gebruikt bouwperceel of niet benutte woningmogelijkheid een appeltje voor de dorst. Zoals voor de familie Das in Vorden, die in het voormalige notariskantoor de woonmogelijkheid in rook zag opgaan. Zonder dat ze ervan op de hoogte werden gesteld. Ze waren te laat met bezwaar maken.

Wethouder Arno Spekschoor erkent dat het intrekken van woonbestemmingen voor veel mensen zuur was. ,,We hebben geprobeerd de meest pijnlijke gevallen op te lossen. Ook voor de familie Das proberen we nog naar een oplossing te zoeken.'' Inmiddels heeft de gemeente wel besloten bij het intrekken van een woonbestemming de eigenaar op de hoogte te brengen.

Leegstand

De gemeente Bronckhorst heeft het tij mee. Het leegstandspercentage staat nu op 2,9 procent, landelijk is dat 2,5 procent. Een paar jaar geleden zat de gemeente nog op 4,5 procent.

Het aantal te bouwen woningen wordt ieder jaar opnieuw bepaald voor de hele Achterhoek. Bronckhorst mocht op 1 januari 2016 bijvoorbeeld nog 219 woningen bouwen tot 2025. Dat aantal bestaat vooral uit nog te realiseren bouwplannen. Door onder meer de sloop van 46 aanleunwoningen in Zelhem ontstond er ruimte. Daardoor kwam de teller een jaar later op 251 te staan.

De cijfers per 1 januari 2018 zijn officieel nog niet bekend, maar de gemeente heeft al uitgerekend dat het om 30 extra woningen zal gaan.

,,Het Rijk verplicht ons om het woningbestand actueel te houden. Daarom moesten we wel die slapende ongebruikte wooncapacititeit wegbestemmen'', legt Spekschoor uit. Hij is blij dat er nu wat meer lucht komt in de woningmarkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek