Volledig scherm
Peter Harmsen bij zijn bedrijf. Hij staat op de strook grond waarin de gasleiding ligt. De leiding loopt in de richting van het reclamebord en verder. Het bedrijf is zo'n drie meter naar links opgeschoven. foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Bronckhorst wil ruim twee ton terug van ondernemer

HENGELO - De Hengelose ondernemer Peter Harmsen moet als het aan Bronckhorst ligt twee ton aan schadevergoeding terugbetalen.

De gemeente betaalde bijna twee jaar geleden de verplaatsing van de bedrijfshal van Harmsen. De hal in aanbouw stond te dicht bij een gasleiding. Omdat Bronckhorst in eerste instantie toegaf dat de ligging van de gasleiding bij de uitgifte van het kavel 'onvoldoende duidelijk was aangegeven', vergoedde de gemeente de kosten van het verplaatsen: 201.299 euro. Maar nu wil Bronckhorst dat geld terug omdat volgens haar mogelijk meer partijen fouten hebben gemaakt.

Blaam

,,Bij Harmsen zal toch wel iets niet kloppen als de gemeente het geld terug wil, zo denken sommige mensen. Maar ik wil van alle blaam worden gezuiverd omdat we niets verkeerds hebben gedaan'', zegt Harmsen.

Advocaat J. Jacobse, die optreedt namens de gemeente Bronckhorst, bevestigt dat er afhankelijk van een nog lopend onderzoek naar de gebeurtenissen claims zullen volgen. ,,De gemeente heeft een bepaalde verantwoordelijkheid maar misschien is er wel sprake van gezamenlijke verantwoordelijkheid.''

Gemeenschapsgeld

Volgens het college van burgemeester en wethouders richt het onderzoek zich op de  vraag of de ondernemer en zijn aannemer de verplichtingen zijn nagekomen en of de Gasunie voldaan heeft aan haar toezichthoudende taak. 'De gemeente staat in voor haar mogelijke aandeel in de fout, als dat aandeel ook de schade heeft veroorzaakt. Daarom hebben wij de ondernemer ook snel tegemoet willen komen. Het betreft echter wel gemeenschapsgeld. De gemeente heeft de plicht daar zorgvuldig mee om te gaan', zo laat zij schriftelijk weten.

Lees zaterdag het uitgebreide verhaal over de verplaatsing van de hal en de nasleep er van in de editie Achterhoek van De Gelderlander.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek