Volledig scherm
Hedy te Lindert, leidster bij dagopvang De Kabouter aan de Ahavestraat in Aalten, legt de vier maanden oude Marlou buiten in een bedje. foto Theo Kock

'Buitenlucht is goed voor baby's'

AALTEN - Het kinderdagverblijf De Kabouter laat sinds gisteren kinderen buiten slapen, als de ouders dat tenminste goed vinden.

Daarvoor zijn speciale buitenbedjes aangeschaft. Ook bij het kinderdagverblijf in Gaanderen komen buitenbedjes.

Volgens Lia Nummerdor, bedrijfsleidster bij Yunio Kinderopvang, is het idee om kinderen buiten te laten slapen uit Denemarken gehaald. "We hebben een studiereis naar Denemarken gemaakt en daar is het heel gewoon dat kinderen buiten slapen. Kinderen brengen daar zelfs tachtig procent van de dag in de openlucht door", zegt Nummerdor.

Volgens haar zijn de Deense kinderen ook duidelijk gezonder dan de Nederlandse. "We zagen daar nauwelijks kleintjes met zo'n groene snotterbel aan de neus. Buitenlucht is voor kinderen gezonder. De weerstand tegen virussen is veel groter. Buiten slapen ze ook veel beter en langer", laat de bedrijfsleidster weten. In haar ogen is veel buitenlucht aan te raden voor kinderen die een allergie, astma of andere longproblemen hebben.

Nummerdor meent dat kleine kinderen zelfs als het vriest gewoon buiten kunnen slapen. Alleen bij extreem weer zoals storm is het niet aan te raden, meent ze. "Bij wat wel kan en niet laten we ons door ons gezonde verstand leiden."

De bedjes die gebruikt worden zijn gemaakt door het bedrijf Heutink uit Rijssen, dat gespecialiseerd is in spullen voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen. Volgens Evert Jan Heutink van het gelijknamige bedrijf voldoet het buitenbedje aan de strengste veiligheidseisen, ook al lijkt het op het eerste gezicht op een konijnenhok.

De kinderen liggen op een hoogte van een meter. De cabine met een dakje is aan drie kanten afgesloten. Aan de voorkant is een schot met spijlen en horrengaas zodat insecten buiten gehouden kunnen worden. Bij De Kabouter in Aalten is het buitenbed, dat op wielen staat, voor het raam gezet, zodat de leidsters voortdurend zicht hebben op het bed en het slapende kind.

De komst van de buitenbedjes is volgens Nummerdor het begin van meer activiteiten in de buitenlucht. "We willen meer met de kinderen naar buiten. Je merkt dat ze dan minder druk zijn. Ze kunnen hun energie kwijt", zegt ze.

- Reageren? theo.ament@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek