Volledig scherm
Burgemeester Anton Stapelkamp hier met commisaris van de koning Clemens Cornielje. © DE GELDERLANDER

Burgemeester Aalten: ‘Blijkbaar heb ik gevoeligheid onderschat’

AALTEN - Burgemeester Anton Stapelkamp erkent dat hij de gevoeligheid in Aalten op zijn 100-dagen-analyse heeft onderschat. De ontvangst van zijn ‘Bevindingen van een butendieker’ heeft hem verbaasd, schrijft de burgemeester van Aalten nu aan de gemeenteraad. ‘Mijns inziens een teken dat de thema’s die ik aankaartte er echt toe doen, er zijn grote verschillen van inzicht over.’

In zijn analyse gaat burgemeester Stapelkamp onder meer in op wat hij heeft opgevangen over de ‘reputatie van bestuurlijk Aalten’. Dat is niet prettig om te horen’, stelt Stapelkamp, ‘maar het lijkt mij niet verstandig om, de andere kant op te kijken.’ Hij voegt er aan toe dat hij niemand is tegengekomen die de aangeroerde thema’s niet relevant voor Aalten’.

Achterdocht

Burgemeester Stapelkamp stuurde zijn analyse twee weken geleden naar de gemeenteraad. Zijn bevindingen hebben als het gaat om het gemeentebestuur te maken met negatieve toon, niet openlijk met elkaar spreken, irritatie, frustratie en achterdocht, oud zeer en weinig bereidheid om regionaal samen te werken. Als het gaat om de gemeenschap signaleert de burgemeester, naast de inzet voor die eigen gemeenschap, ook bijvoorbeeld nog oud zeer over de samenvoeging Aalten en Dinxperlo.

Betrokken

‘Het zijn geen feiten, maar bevindingen’, zegt Stapelkamp over zijn analyse. ‘Ik heb nadrukkelijk niet bedoeld mensen pijn te doen en als dat onnodig toch gebeurd is dan spijt mij dat. Ik ben niet verantwoordelijk voor elke gevoeligheid. En ook hier geldt: zonder wrijving geen glans. Overigens is de pijn ook iets dat positief te duiden is, mensen voelen zich betrokken en medeverantwoordelijk.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek