Volledig scherm
De hoofdingang van De Kruisberg. © Jan Ruland van den Brink

Buurt Kruisberg ziet geen draagvlak voor 'Polenhotel'

DOETINCHEM - Er lijkt geen draagvlak in de buurt om Poolse arbeiders te huisvesten in de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Dat zegt Jacques Engelen, woordvoerder van het buurtcomité. 

,,We zijn in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf (de eigenaar van het gebouw, red.), de gemeente en het Atelier Rijksbouwmeester over de toekomst van De Kruisberg'', zegt Engelen. ,,Een landgoed, een zorghotel of het oude deel inrichten voor bewoning lijken het meest kansrijk. Dit idee dat nu ineens langskomt is niet in die lijn. Het is niet aan de omwonenden om te bepalen wat er met De Kruisberg gaat gebeuren. Maar ik hoop dat de gemeente ervoor zorgt dat ook de buurt de nieuwe plannen voor De Kruisberg kan steunen.''

Clemens van Lent, eigenaar van het Doetinchemse uitzendbureau Fides, wil De Kruisberg huren of kopen om er Poolse werknemers onder te brengen. Fides heeft 1.300 à 1.400 Poolse uitzendkrachten in dienst. 65 zijn er sinds medio 2016 ondergebracht in een pension in het centrum van Doetinchem. 50 zitten er sinds begin 2017 in het voormalige hotel Eureka in Zeddam. Daarnaast is hotel De Uitkijk gekocht door Fides, waar plek is voor 65 Polen. 

Voetbalveld

Van Lent ziet in De Kruisberg een ideale plek om werknemers onder te brengen. ,,De kamers moeten wat huiselijker worden gemaakt maar verder is het fantastisch'', zei Van Lent gisteren in deze krant. ,,Er is zelfs een veld waar kan worden gevoetbald.''

De Kruisberg was tot 2012 gevangenis. Na een periode van leegstand trok in juni 2014 het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in het pand en maakte er een tijdelijke opvang voor vluchtelingen van. Aanvankelijk zaten er 350 vluchtelingen. Een aantal dat, toen de vluchtelingenstroom op het hoogtepunt was, werd uitgebreid tot 575. Na de Turkije-deal nam de stroom af. De opvang in De Kruisberg sloot een jaar geleden en staat sindsdien leeg.

De buurt volgde de vluchtelingenopvang kritisch maar ging nooit in protest, zoals in andere delen van het land wel bij azc's gebeurde. Als tegenprestatie wordt de buurt nu meegenomen in het proces om te zoeken naar een nieuwe invulling van De Kruisberg. 

Volgens Van Lent zorgen de Polen niet voor overlast. Dit wordt onder meer ondersteund door het feit dat het pension in de binnenstad van Doetinchem al een half jaar open was, terwijl de meeste mensen daar niets van hadden gemerkt.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek