Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Cel voor Winterswijkse zorgdirecteur die voor tonnen fraudeerde

ZWOLLE/WINTERSWIJK - De 55-jarige zorgdirecteur Theo P. uit Winterswijk moet anderhalf jaar de cel wegens grootschalige fraude. Dat heeft de rechtbank van Zwolle donderdag geoordeeld. P. stak tonnen aan zorggelden in eigen zak. Dat gaf hij uit aan decadente feesten, dure vakanties en casinobezoeken.

Een half jaar van de opgelegde straf is voorwaardelijk. Daarnaast mag P. voor de duur van vijf jaar geen bestuursfunctie meer bekleden bij een zorginstelling.

De Winterswijker was tot twee jaar geleden directeur van De Zorgconsulent. Dat was een zorgaanbieder uit Winterswijk die  woonruimte bood aan jeugdigen met een lichte verstandelijke handicap in de regio Arnhem-Nijmegen en de Achterhoek. In maart 2018 ging De Zorgconsulent over de kop. 

Faillissement

Medewerkers moesten destijds het faillissement aanvragen: van P. ontbrak toen al ieder spoor. Hij reageerde niet op mails en verscheen al weken niet meer op de werkvloer. Volgens de rechtbank staat vast dat P. in het half jaar voorafgaand aan het faillissement 460.000 euro heeft verduisterd.

Het kantoor van de Zorgconsulent in Winterswijk is verlaten.
Volledig scherm
Het kantoor van de Zorgconsulent in Winterswijk is verlaten. © DG

En dat is uitermate kwalijk, constateert de rechtbank. Een schuldbewuste P. verklaarde na een moeilijke periode zijn leven juist weer op de rit te hebben. Na een scheiding verblijft hij bij een kennis in Arnhem en is hij weer aan het werk als begeleider in de ambulante zorg. 

Ook heeft hij net weer een omgangsregeling met zijn jonge kinderen. Een gevangenisstraf zou dat doorkruisen. De rechtbank had daar echter geen boodschap aan: ,,Bij zo’n fraudebedrag past alleen een onvoorwaardelijke celstraf.”   

De Zorgconsulent
Volledig scherm
De Zorgconsulent © DG

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek