Daders mislukte plofkraken Doetinchem in beeld

videoDOETINCHEM - Twee mannen die eind april vorig jaar probeerden een geldautomaat van de ABN Amro aan de Houtsmastraat in Doetinchem te kraken, staan duidelijk op beeld. De politie toont de videobeelden vanavond in het opsporingsprogramma Bureau GLD.

Daarop is te zien dat de twee eerst in de nacht van dinsdag 25 april met schroevendraaiers aan de automaat wrikken, maar er na enkele minuten al vandoor gaan. De volgende dag keren de gemaskerde mannen terug, ditmaal met een koevoet. Ook deze poging de geldautomaat los te breken, mislukt en het duo rijdt er op een scooter vandoor.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De gemaskerde plofkrakers staan vrij duidelijk op videobeelden. © Bureau GLD/ Politie

De politie vermoedt dat de twee een plofkraak wilden plegen op de ABN-automaat, die ingebouwd zit in een elektriciteitshuisje. ,,Dat had enorm gevaar opgeleverd, als de plofkraak daadwerkelijk was gelukt’’, zegt politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen. Desondanks is de schade aan de automaat met een bedrag van 30.000 euro zeer fors. 

Autobrand

Volledig scherm
De vermoedelijke vluchtauto werd uitgebrand teruggevonden aan De Gaarde in Doetinchem. © News United / 112Achterhoek-nieuws

De politie vraagt behalve tips over de twee mannen, ook informatie over een autobrand, in dezelfde nacht als de laatste mislukte kraak. Destijds brandde een bedrijfswagen uit aan De Gaarde in Doetinchem, enkele straten verwijderd van de pinautomaat aan de Houtsmastraat. De politie zoekt uit of de autobrand en de plofkraak met elkaar te maken hebben. ,,Het heeft er alle schijn van, want het is wel erg toevallig’’, zegt Van Hemmen.

Mensen met informatie kunnen de politie bellen op de opsporingstiplijn op 0800-6070, of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek