De kerk van Baak lijkt gered

BAAK - De parochie H.H. Twaalf Apostelen stoot de Sint-Martinuskerk in Baak af. Idee is dat het immense gebouw op den duur in handen komt van een nieuwe, lokale stichting. Er zullen geen reguliere diensten meer worden gehouden.

De parochie bevestigt dat ze mede vanwege een terugloop van het aantal kerkbezoekers mee wil werken aan een overdracht. Dat Stichting Martinushuus straks eigenaar wordt van het rijksmonument uit de negentiende eeuw, vloeit voort uit de plannen voor een 'dorpshuisfunctie' van de kerk.

Onderzoek

Een werkgroep met vertegenwoordigers van lokale partijen doet al maanden onderzoek naar de mogelijkheden om het achterste gedeelte van de kerk te verbouwen tot een soort van dorpshuis met vergaderruimtes, toiletten en een bar.

Dit alles moet 9 ton kosten. De werkgroep hoopt dat de provincie Gelderland 5 ton bijdraagt. Een subsidieaanvraag is nog niet gedaan, omdat eerst de parochianen van H.H. Twaalf Apostelen nog definitief 'ja' moeten zeggen tegen de overname voor een symbolisch bedrag.

Volgens parochiebestuurder Herman Heuver is met de plannen voor een dorpshuisfunctie de overdracht in een stroomversnelling geraakt. ,,Met de verbouwing is een behoorlijke investering gemoeid. Het is niet de bedoeling dat wij daar voor opdraaien", stelt Heuver. ,,De nieuwe stichting zal formeel eigenaar moeten worden om het project te kunnen laten slagen." H.H. Twaalf Apostelen wil meewerken omdat het aantal kerkbezoekers in Baak afneemt. ,,Voor zover ik weet, komen er nu tussen de 35 en 50 mensen naar een dienst en is er een aanzienlijke terugloop. Als wij geen eigenaar meer zijn, zullen de reguliere kerkdiensten vervallen."

Scepter

Een oproep aan mensen die zich als bestuurder van Stichting Martinushuus willen ontfermen over de kerk, leverde welgeteld één reactie op. Dit was reden voor het bestuur van Stichting Vrienden van de Parel van Baak om de verantwoordelijkheid te nemen. Deze stichting zamelt al lange tijd geld in voor het onderhoud van de kerk en gaat nu onder de naam Stichting Martinushuus de scepter zwaaien. ,,Iemand moet het doen, want niemand in Baak wil de kerk kwijt", weet Arnold Wolbrink van Vrienden van de Parel van Baak. ,,We hebben al een ruïne in Baak, maar willen er niet nog een hebben." Volgens Wolbrink verkeert de Sint-Martinuskerk in goede staat en is er ruim tien jaar geleden nog voor miljoenen gerenoveerd. Alles valt of staat echter met subsidie van de provincie en de gemeente Bronckhorst voor de verbouwing.

Wilma Vorselman van Baaks Belang heeft bewondering voor het beoogde bestuur van de nieuwe stichting. ,,Dit is de enige mogelijkheid om de kerk te behouden en tegelijkertijd een extra functie toe te voegen. De kerk moet echt een regionale positie gaan krijgen. Met alleen lokale leefbaarheidsactiviteiten red je het niet."

De kerk van Baak. ,,We hebben al een ruïne in Baak, maar willen er niet nog een hebben."
Volledig scherm
De kerk van Baak. ,,We hebben al een ruïne in Baak, maar willen er niet nog een hebben." © de Gelderlander Aachterhoek

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek