Volledig scherm
De Delftse studenten met v.l.n.r.: achterste rij: Igor Koevoets, Dion Pluijlaar, Maarten Kroll, Mark ten Have. Daarvoor staat Koen Gribnau, en daarvoor staat Rick Willems. © pr

Delftse studenten voor het eerst op de trekker dankzij Mark

DELFT/HARREVELD De Zwarte Cross? Daar had Igor Koevoets (22) – student Civiele Techniek aan de TU Delft – nog nooit van gehoord. Totdat hij Mark ten Have (22) uit Harreveld leerde kennen. Voor het derde jaar op rij komt Koevoets nu in juli naar de Achterhoek. Aanvankelijk met een groep van zeven. Dit jaar gaat er al elf man mee.

Dat alles ontstond uit het reguliere studentenweekend dat de Delftse studenten vanaf het begin van hun studie houden. ,,Het tweede jaar mocht ik het organiseren”, vertelt Ten Have. “Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om iedereen naar de Achterhoek te halen? En dat weekend viel precies samen met de Zwarte Cross.”

Een traditie was geboren. De studenten uit Delft slapen sindsdien elk jaar tijdens de Zwarte Cross bij de ouders van hun Achterhoekse medestudent in de tuin, tevens een prima adres om kennis te maken met deze regio. ,,Ik heb bij Mark thuis voor het eerst op een trekker gereden en een koe aangeraakt”, vertelt Koevoets.

Hun slaapplek ligt op een half uurtje fietsen vanaf het Zwarte Cross-terrein. De fietsen nemen de studenten mee in de trein. “Dat is altijd wel een heel gedoe”, zegt de Delftse student. ,,Bij het overstappen in Arnhem missen er nog wel eens een paar de trein, maar uiteindelijk is dat het allemaal waard.”

Voor de studenten is de Zwarte Cross een prima manier om bij te komen. “We hebben nu nog tentamens en de Zwarte Cross is het begin van de vakantie”, laat Koevoets weten. ,,Ik heb er echt zin in. We gaan er vooral heen om met elkaar gezellig rond te hangen en te chillen.”

Kraantje Pappie

Er zijn dan ook geen acts of artiesten waar de studenten in het bijzonder voor komen. Of het moeten Kraantje Pappie en Mr. Polska zijn. ,,Die komen bij ons uit de buurt”, verklaart Koevoets. ,,En ik heb gezien dat Guus Meeuwis komt. Daar gaan we waarschijnlijk heen, want er zit ook een Brabander in onze groep.”

Voor Mark ten Have is het dit jaar al de zoveelste editie van de Zwarte Cross, maar dat zijn studentenvrienden dit alles nu ook meemaken, vindt hij supergaaf. ,,Ze zien de Achterhoek vaak als een uithoek van Nederland waaruit veel mensen wegtrekken”, vertelt de Harrevelder. “Zo kan ik laten zien dat er hier ook heel toffe dingen gebeuren.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek