Volledig scherm
© DocksNLD

Deur op een kier voor bedrijventerrein DocksNLD2

's-HEERENBERG - De belangstelling van logistieke bedrijven voor een kavel op bedrijventerrein DocksNLD2 in 's-Heerenberg is groot. Nu maar hopen dat de Stadsregio ook echt afstapt van de eis dat Montferland alleen maar ten koste van andere bedrijfsterreinen mag groeien.

Er gloort hoop voor de ontwikkeling van bedrijventerrein DocksNLD2 in 's-Heerenberg. Wethouder Walter Gerritsen van Montferland is optimistisch gestemd vanwege een notitie met ruimere mogelijkheden, die bij de Stadsregio in de maak is. ,,Er zit beweging in'', constateert hij.

Binnen een jaar vol

Het eerste bedrijventerrein DocksNLD in 's-Heerenberg, onderdeel van de gemeente Montferland, is 26 hectare groot en bedoeld voor grote logistieke bedrijven. Dit terrein zat binnen een jaar vol. ,,De kavels werden verkocht of er ligt een optie op'', zegt wethouder Walter Gerritsen van ruimtelijke ordening.

De ontwikkeling van DocksNLD was een gezamenlijk project van Montferland, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst. Montferland wil deel twee zonder de andere gemeenten realiseren. Dat betekent een groei van 40 hectare netto (60 hectare bruto). ,,Was het bestemmingsplan voor de uitbreiding van DocksNLD2 nu al aangepast, dan waren al die 40 hectare verkocht'', weet Gerritsen. ,,Er is concrete vraag.''

Snelweg

Het grote pluspunt van dit terrein is de ligging: aan de snelweg A3/A12, bij de haven Emmerik en de spoorlijn.

Tot voor kort was de ontwikkeling van DockNLD2 een lastig verhaal, omdat de provincie niet nóg meer bedrijfsterreinen wil. Er is sprake van een overschot in Gelderland en er moeten juist vierkante meters worden ingeleverd. Als DocksNLD2 ontwikkeld zou worden, moesten de buurgemeenten hun eigen plannen beperken. Met Zevenaar was een akkoord bereikt over 7Poort. Deze gemeente verklaarde zich bereid 20 hectare in de ijskast te zetten ten gunste van DocksNLD2. Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek stonden nog niet te trappelen.

Nieuwe visie

De Stadsregio werkt nu aan de notitie Regionaal Programma Werklocaties (RPW) en die werpt een ander licht op de zaak. ,,Er is een nieuwe visie gekomen'', weet wethouder Gerritsen.

,,Omdat het juridisch niet houdbaar is dat buurgemeenten hun plannen moeten bevriezen. Het inleveren van vierkante meters om andere bedrijfsuitbreidingen mogelijk te maken, is niet langer een randvoorwaarde.''

Van DocksNLD2 profiteren alle regiogemeenten. ,,Het is gunstig voor de werkgelegenheid van de hele regio, want de uitbreiding brengt 1.500 arbeidsplaatsen in de logistiek met zich mee. Die werknemers komen echt niet allemaal in Montferland te wonen, dus de omliggende gemeenten krijgen ook meer inwoners.''

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek