Volledig scherm
Het kantoor van de Zorgconsulent in Winterswijk is verlaten. © DG

Directeur spoorloos, personeel vraagt zelf faillissement aan

WINTERSWIJK - Personeel van de Winterswijkse zorgorganisatie De Zorgconsulent gaat zelf het faillissement van hun bedrijf aanvragen. Directeur Theo Peemen, die eind maart het faillissement zou aanvragen, houdt zich voor hen totaal onbereikbaar. 

Het personeel, tussen de 20 en 30 mensen, heeft in maart geen salaris gehad. Aan het eind van die maand kregen ze van Peemen per mail te horen dat ze het geld  niet meer hoefden te verwachten. Binnen enkele dagen zou het faillissement aangevraagd worden.

De Zorgconsulent helpt in de regio's Winterswijk en Arnhem/Nijmegen jongvolwassenen met een lichte verstandelijke handicap. Het bedrijf wordt betaald uit persoonsgebonden budgetten en levert daarvoor onder meer begeleiding en woonruimte. Op het hoogtepunt waren er zo'n 90 cliënten.

Onbereikbaar

Theo Peemen is nu al weken onbereikbaar. De directeur heeft een reputatie als het gaat om faillissementen.  In 2010 begon hij eenmanszaak Hou vast Zorg, een organisatie die verstandelijk of psychiatrisch beperkte mensen begeleidde. Die zaak ging in 2012 op de fles; de fiscus had bijna een half miljoen tegoed van Peemen.

Later ging ook jeugdzorgorganisatie Jongeren Onder Dak failliet, waarvan Peemen een van de partners was. Het weerhield hem er niet van om in juli van vorig jaar de besloten vennootschap VG-Zorgnet op te richten, waar de Zorgconsulent onder kwam te vallen. Eerder richtte Peemen al bv's op voor een uitzendbureau en een groothandel in smeertechnieken. 

Vergrootglas

Met de Zorgconsulent was al twee jaar wat aan de hand: de organisatie lag onder het vergrootglas van de Inspectie voor de Gezondheidszorg omdat cliënten niet de benodigde zorg zouden krijgen en het personeel onbekwaam was. De kritiek was  dat de Zorgconsulent voor meer uren geld kreeg dan er zorg werd geboden.

Vorige maand was het idee dat het werk van de Zorgconsulent overgenomen zou worden door de Amsterdamse organisatie Cumulus Home, maar dat bedrijf heeft daar van af gezien. Cliënten worden volgens een oud-medewerker elders verzorgd, het personeel van de Zorgconsulent zit thuis in afwachting van het faillissement. Gehoopt wordt dat ze via het UWV nog wat achterstallig salaris kunnen krijgen.

Wanneer de faillissementsaanvraag door het personeel gedaan kan worden, is nog onduidelijk. De medewerkers zijn daarvoor afhankelijk van hun rechtsbijstand.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek