Dit wordt het jaar van Jop Meekes, millenniumkind

Kinderen van dat jaar 00Ze waren de eerste kinderen die in het jaar 2000 geboren werden. Terwijl volwassenen vreesden voor de millenniumcrash, stonden zij te popelen geboren te worden. Nu worden ze 18. Ze kruipen voor het eerst alleen achter het stuur, mogen nu ook volgens de wet alcohol drinken en leven in een ingewikkelde tijd, vol digitale mogelijkheden. Dit is hun verhaal.  

Jop Meekes, Geboren op 1 januari 2000. 
Woont in: Lichtenvoorde

Quote

Als ik autorijd, lijkt het net alsof ik al een beetje bij de volwasse­nen hoor.

Jop Meekes

Jop ontvangt zijn bezoek in het huis van zijn vader in Gaanderen, terwijl hij bij zijn moeder in Lichtenvoorde woont. Zijn ouders scheidden in 2015. “Het kwam voor mij echt als een verrassing. M'n ouders hadden wel eens ruzie, maar dat het zo slecht ging wist ik niet. Totdat ze mij en m'n zus op een gegeven moment bij hen riepen en zeiden 'we moeten jullie wat vertellen.' Hoewel ik wel dingen mis, zoals het samen op vakantie gaan, is het ook praktisch onhandig. Als ik bij m'n vader ben, kan ik in het weekend eigenlijk niets doen, omdat ik alles in Lichtenvoorde heb.”

Jop is een rustig jongen, maar wel een met een mening. Over de kloof tussen de Randstad en de rest van het (platte)land die recent in het nieuws was zegt hij: “Ik erger me wel eens aan het beeld dat bijvoorbeeld van de Achterhoek wordt geschetst. Laatst had je zo'n tv-programma 'Het wilde Oosten'. Daar lieten ze bijna alleen maar zuipende en feestende jongeren zien die dan losgaan op de Zwarte Cross. Terwijl wij bijvoorbeeld ook gewoon serieus met school bezig zijn.”

Niet dat Jop zelf vies is van een biertje. Dat hij in 2018 officieel mag drinken zegt hem weinig: dat doet hij al een flinke poos. “Hier in de buurt zijn ze er niet zo streng op. Je kunt iemand vragen om bier voor je te kopen, of als ze je kennen aan de bar krijg je gerust ook een drankje mee.”

Maar serieus kan hij dus ook best zijn. Als het om school gaat bijvoorbeeld. Jop maakt eerst zijn MBO-ICT opleiding af, maar gaat daarna voor Bedrijfsautotechniek. Hij wil graag meer met zijn handen bezig zijn. Dromend over zijn toekomst ziet hij zichzelf eerst bij een reguliere garage werken. Daarna lonkt misschien ooit een baan bij Defensie. Want hoewel de kans dat er nog een oorlog in Nederland komt volgens hem klein is, spreekt het werken voor het leger Jop erg aan. “Dat vind ik echt iets bijzonders en aparts. Geen standaardberoep van negen tot vijf, maar avontuur en risico's. Ik zou dan ook best uitgezonden willen worden bijvoorbeeld.”

Volledig scherm
Jop Meekes op de survivalbaan © Foto Raphael Drent

De tekst gaat onder de foto verder

Spannend

Jop ziet dan wel geen oorlogsdreiging direct voor Nederland, op het wereldtoneel zijn er zeker ontwikkelingen die hem zorgen baren. ,,De situatie tussen Amerika en Noord-Korea bijvoorbeeld, dat vind ik wel spannend. Of het klimaat, dat gaat ook echt niet goed. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik er zelf weinig aan doe om het te verbeteren.”

Uitkijken naar dingen die hij in 2018 als volwassene mag? Dat doet Jop niet echt. Hij gaat zich verdiepen in politiek, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het meest verheugt hij zich erop dat hij in 2018 zelfstandig auto mag rijden. Nu moet dat nog onder begeleiding. “Lekker met mijn vrienden naar de Mac rijden, dat vind ik wel mooi. Als ik autorijd, lijkt het net alsof ik al een beetje bij de volwassenen hoor.”

Lees hier ook de verhalen van:

Henrike Jansen, uit Rozendaal
'Nu denk ik: waar heb ik me al die jaren druk over gemaakt?'

Sake Haveman, uit Doetinchem
'Wij zijn geen luie generatie'

Riley Kapelle, uit Nijmegen
'Ik voel me ook echt iemand uit de Achterhoek'

Alara Öztekin, uit Culemborg
'Eigenlijk heb ik me nooit echt Nederlands gevoeld'

Max Beijer, uit Boven-Leeuwen
'Misbruik van sociale media wordt te veel opgeblazen'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek