Dit wordt het jaar van Sake Haveman, millenniumkind

Kinderen van dat jaar 00Ze waren de eerste kinderen die in het jaar 2000 geboren werden. Terwijl volwassenen vreesden voor de millenniumcrash, stonden zij te popelen geboren te worden. Nu worden ze 18. Ze kruipen voor het eerst alleen achter het stuur, mogen nu ook volgens de wet alcohol drinken en leven in een ingewikkelde tijd, vol digitale mogelijkheden. Dit is hun verhaal.

Sake Haveman, geboren op 1 januari 2000.
Woont in Doetinchem.

Quote

We gaan ergens voor, zijn niet cynisch of negatief. We willen het land echt beter gaan maken.

Sake Haveman

Zijn vrienden omschrijven hem als open en niet vaak chagrijnig. Zijn vrije tijd aan uitgaan besteden doet hij niet graag. Net zo min als z'n maten trouwens. Liever discussiëren ze over de politieke actualiteit. ,,Dan laat ik een filmpje zien van bijvoorbeeld Sybrand Buma van het CDA die iets roept. Sommige jongens zijn het met hem eens, anderen weer niet. Daar praten we samen over.” Hij volgt de politiek op de voet via de NOS-app, de krant en tv-programma's als Buitenhof. Zelf staat hij op de linkerflank van het politieke spectrum. ,,Met een partij als GroenLinks heb ik veel affiniteit.” Voor het lidmaatschap van een jongerenafdeling van een partij vindt de Doetinchemmer het nog te vroeg. ,,Ik heb nog niet het gevoel dat ik nu verstandig genoeg ben om iets zinnigs bij te kunnen dragen.”

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Sake Haveman. © Foto Raphael Drent

Later misschien wel, als Kamerlid. Zijn generatie is niet lui, vindt Sake. "We gaan ergens voor, zijn niet cynisch of negatief. We willen het land echt beter gaan maken.” Toch zou wat toekomst-negativisme over bijvoorbeeld klimaat of terrorisme toch best gerechtvaardigd zijn? ,,Natuurlijk zie ik die problemen ook wel, maar dat is voor mij geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Ik wil er juist iets aan doen. Nu kan dat nog beperkt, binnen de eigen keuzes die ik dagelijks maak. Later krijg ik hopelijk meer invloed."

Concentratiekampen
Als er iets indruk op hem maakte, was het zijn bezoek aan de concentratiekampen, eerder dit jaar. ,,Ik ben dit jaar in Sobibor en Majdanek geweest, twee Duitse concentratiekampen in bezet Polen. Heb in Majdanek in de gaskamers en bij de verbrandingsovens gestaan. Dat zijn beelden die nog heel lang op mijn netvlies zullen blijven.’’

Op het geboortekaartje van Sake staat een christelijke tekst. ,,Ik ben christelijk opgevoed. Bidden voor het eten, naar de kerk, je kent het wel. Nu ben ik zelf uit aan het zoeken wat ik er eigenlijk van vind. Want in de kerk of op catechisatie hoor ik bijvoorbeeld over de schepping, maar op school gaat het dan over de oerknal. Daar ben ik nu een beetje mijn eigen weg in aan het zoeken.”

Lees hier ook de verhalen van:

Jop Meekes, uit Lichtenvoorde
'Als ik auto rijd, voel ik me volwassen'

Henrike Jansen, uit Rozendaal
'Nu denk ik: waar heb ik me al die jaren druk over gemaakt?'

Riley Kapelle, uit Nijmegen
'Ik voel me ook echt iemand uit de Achterhoek'

Alara Öztekin, uit Culemborg
'Eigenlijk heb ik me nooit echt Nederlands gevoeld'

Max Beijer, uit Boven-Leeuwen
'Misbruik van sociale media wordt te veel opgeblazen'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek