De ernstig ondervoede stier van 2 jaar oud in de stal bij de boerderij in het buitengebied van Winterswijk.
Volledig scherm
De ernstig ondervoede stier van 2 jaar oud in de stal bij de boerderij in het buitengebied van Winterswijk. © Politie

Dode en vermagerde runderen; boer bestraft voor ernstige verwaarlozing

WINTERSWIJK - Een boer in het buitengebied van Winterswijk is bestraft voor ernstige verwaarlozing van zijn veestapel. Op het erf lagen twee dode koeien en een overleden kalf, het jongvee was sterk ondervoed, er stond een graatmagere stier in de stal en het vee had te weinig bewegingsruimte.

Dit meldt de Winterswijkse wijkagent Willem Saris, nadat de politie de boer donderdagavond voor het eerst controleerde. De controle ging vrijdag verder en duurde de hele morgen.

Daarbij zijn vele schrijnende zaken ontdekt. Behalve de eerder genoemde overtredingen, had het vee te weinig licht in de stallen, waar een slechte luchtkwaliteit was doordat ze erg vies waren. Op het erf lag daarnaast overal afval, variërend van betonblokken tot oude banden en ijzeren tanks.

'Geen grammetje vet'

Een koe loopt bij de boerderij in Winterswijk in de wei, die meer lijkt op een modderpoel.
Volledig scherm
Een koe loopt bij de boerderij in Winterswijk in de wei, die meer lijkt op een modderpoel. © Politie

Maar het ergste waren de dieren er aan toe, vertelt Saris. ,,De stier in de stal is 2 jaar oud. Het moet dan al een flinke jongen zijn. Maar er zat geen grammetje vet of spier aan.’’

Hetzelfde gold voor het jongvee in de stallen, dat veel te weinig te eten kreeg. Het weiland leek bovendien meer op een modderpoel. De boer wordt met dwangsommen gedwongen zijn bedrijfsvoering te verbeteren. Zo moet hij zijn dieren goed voeden, hen medische zorg geven, zijn stallen beter inrichten en de troep op zijn erf opruimen. Hij krijgt wekelijks controle en als de situatie niet verbetert, gaat er een slot op zijn boerderij. Verder is proces-verbaal tegen hem opgemaakt vanwege dierverwaarlozing.

Privacy

Bij de controle bij de boerderij in het Winterswijkse buitengebied waren ook de NVWA, Omgevingsdienst Achterhoek en handhavers van de gemeente betrokken. Vanwege de privacy van de boer worden zijn woonstraat en personalia niet bekendgemaakt. Hij krijgt van de gemeente sociale hulp aangeboden, om hem te ondersteunen de boel weer op de rit te krijgen.

LET OP: Sommige van onderstaande foto's kunnen als schokkend worden ervaren.

Eén van de dode koeien in het weiland van de Winterswijkse boer.
Volledig scherm
Eén van de dode koeien in het weiland van de Winterswijkse boer. © Politie
Afval op het erf van de Winterswijkse boer.
Volledig scherm
Afval op het erf van de Winterswijkse boer. © Politie
Eén van de dode koeien in het weiland van de Winterswijkse boer.
Volledig scherm
Eén van de dode koeien in het weiland van de Winterswijkse boer. © Politie
Afval op het erf van de Winterswijkse boer.
Volledig scherm
Afval op het erf van de Winterswijkse boer. © Politie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek