Volledig scherm
Archieffoto: Bij het gebouw van vmbo AOC Terra hangen de vlaggen halfstok. © ANP

Doemscenario dreigt voor groen onderwijs

ZWOLLE/ LOCHEM - Nederlandse agrarische opleidingscentra (AOC’s) dreigen in grote problemen te komen als de overheid niet snel jaarlijks tientallen miljoenen euro’s extra beschikbaar stelt om het groen onderwijs te bekostigen. Vandaag staan alle dertien AOC’s voor de bestuursrechter in Zwolle oog in oog met de Nederlandse staat.

Fors minder vakken, grotere klassen, minder docenten; het groen onderwijs in Nederland wacht een doemscenario als de overheid niet snel over de brug komt. Dat stelt de AOC Raad, dat de belangen behartigt van het groen onderwijs. 

,,In tegenstelling tot het reguliere mbo worden AOC’s niet door het ministerie van onderwijs bekostigd, maar door dat van economische zaken”, vertelt bestuurslid Hans Jansen van de AOC Raad. ,,Sinds twee jaar krijgen wij zo’n 25 miljoen euro minder dan het mbo. Dat betekent in de praktijk dat voor een AOC-leerling jaarlijks ongeveer 800 tot 1000 euro minder beschikbaar is dan voor een mbo-leerling. Dat is onterecht en brengt bovendien het agrarische onderwijs in problemen.”

Kwaliteit achteruit

Volgens Jansen werken meerdere AOC’s inmiddels noodgedwongen met een negatieve begroting. De groene scholen hoopten lange tijd dat de rijksbijdrage aan het agrarisch onderwijs in het kabinetsakkoord zou worden gerepareerd, maar nu de formatie lang duurt dreigt het groene beroepsonderwijs het ook in 2018 met 25 miljoen euro minder te moeten rooien. ,,Onverantwoord”, vindt Jansen. ,,In dat geval moeten AOC’s forse bezuinigingen doorvoeren. Op docenten en op het onderwijsaanbod. De kwaliteit holt daarmee achteruit. En dat is iets wat we niet willen. Daarom stappen we nu naar de bestuursrechter.”

Grote klassen

Ook AOC’s uit deze regio – Landstede, GroeneWelle, AOC Oost en Helicon – hebben zich aangesloten bij de rechtszaak tegen de staat. ,,Door de huidige bekostiging kunnen we minder beroepsgerichte praktijklessen opnemen in het lesprogramma”, zegt Ab Groen, bestuursvoorzitter van Helicon, dat onder meer in Apeldoorn actief is. ,,Ook zijn de klassen groter, wat ten koste gaat van de aandacht voor de leerling.” Groen ziet het gebeuren dat leerlingen verder moeten reizen voor hun opleiding, omdat bepaalde vakken niet meer in de regio gegeven worden.

Ook AOC Oost uit Lochem maakt zich zorgen over de situatie en eist dat er snel meer geld beschikbaar komt. ,,Onze studenten mogen niet de dupe worden van de bezuinigingen”, aldus een woordvoerder.

  1. Stadse Fratsen: Klaverjasapp
    Column

    Stadse Fratsen: Klaverjasapp

    Als mijn vriendin zich deze vooravond naast mij schaart voor de tv, hoor ik dat ze een appje krijgt. ,,Kijk, Jolien zit er ook al klaar voor'', zegt ze. Ik vermoed dat Jolien een van de vrouwen is met wie ze sinds kort afspreekt. Dat blijkt te kloppen. Dan begint het item in EenVandaag. Ooit nodigde een neef van me mij uit om wekelijks de avond van de klaverjasclub te bezoeken in het dorp. Dat was tijdens een handvol boompjes die we speelden na de voetbaltraining in de kantine van de plaatselijke club. Het kaartspel had mij nooit zo getrokken maar - zoals de meeste denksporters - bleek ik er goed in te zijn want ik kon onthouden welke kaarten nog in het spel zaten. Even zag ik mijn dorpsbewoners voor me. Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met een verschraald biertje binnen handbereik en de sigaret brandend op de asbak, die de acht kaarten sorteerden tussen de vingers. Had ik toegehapt dan was ik het dorp waarschijnlijk nooit uitgekomen. Het tv-item vertelt dat het slecht gaat met het klaverjassen. Niemand speelt nog. Ik bedenk me dat het zeker twintig jaar geleden is dat ik met een vriend op Ameland speelde tijdens een drukbezocht toernooi. En mijn laatste boompje - waarschijnlijk met drie oude studievrienden - moet ik in het vorig decennium hebben gelegd. Maar er is dus hoop. Mijn vriendin is onlangs benaderd om aan te schuiven voor een sessie met drie andere vrouwen. Ze wist tot dan van nel noch troef, maar dat is na één avond helemaal anders. In loze uren zit ze niet meer op Netflix maar op de vers geïnstalleerde klaverjasapp. En ik denk maar een ding: zou er niet nóg zo'n stel zijn zoals wij?

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek