Doetinchemmer met nepwapen wilde dood door politiekogels

update/videoDOETINCHEM - Hij wilde zelfmoord plegen en koos ervoor zich door agenten in het centrum van Doetinchem te laten doodschieten. Dat is de kern van de schietpartij vorig jaar 29 augustus in de Grutstraat. Jesse D. (22) werd door agenten drie keer geraakt, onder meer in zijn onderbuik, maar overleefde het wel. 

Deze zogeheten suicide by cop mislukte. Tegen de man is vanochtend bij de rechtbank in Zutphen tbs met voorwaarden en een gevangenisstraf van 258 dagen geëist. De gevangenisstraf is gelijk aan het voorarrest, zodat hij snel terecht kan in de tbs-kliniek.

De ellende begon toen hij die zaterdag bij de MediaMarkt een iPhone van 700 euro stal. Hij werd gesnapt en kwam op het politiebureau terecht. Daar zag hij ineens zijn toekomst in het water vallen, want hij was net begonnen met de mbo-opleiding beveiliging. Jesse besefte dat hij zijn ouders en vriendin niet meer onder ogen wilde komen. Hij wilde dood. Niet voor de trein, niet met ophanging en niet met pillen. Hij wilde door agenten doodgeschoten worden.

Net als in 2015 toen hij een soortgelijke actie voerde in Winterswijk. Daar viel hij agenten aan met een kruisboog.

Nepwapen

Volledig scherm
Gele markeringen in de Hamburgerstraat na het schietincident in Doetinchem. © DG

Vorig jaar augustus liep hij rond middernacht met een nepwapen de Grutstraat in Doetinchem in en belde de politie. Agenten zagen hem daarna met een getrokken pistool op hen afkomen. Zij schoten met opzet op de benen om hem te laten leven, ,,Daarmee nam ik wel een risico, want hij had ons liggend op de grond nog kunnen beschieten’’, vertelde één van de agenten bij de rechtbank.

Dat later bleek dat de verdachte een nepwapen had, was op dat moment niet duidelijk. Het leek verraderlijk echt op een pistool van het merk Walter P99. Voor de twee agenten was de impact enorm. Ze wisten niet of ze na hun dienst nog thuis zouden komen. Beiden zijn weer aan het werk, maar hebben nog altijd last van angst en terugdenken aan de nacht is emotioneel.

Agenten niet vervolgd

De 22-jarige man uit Doetinchem werd uiteindelijk geraakt in zijn onderbuik en benen. De politie schoot op hem nadat hij niet reageerde op roepen en waarschuwingsschoten. De Rijksrecherche deed onderzoek naar het afvuren van de politiekogels. 

Het OM concludeert op basis van de resultaten dat 'het gebruik van het dienstwapen een verdedigend karakter had'. De agenten zijn daarom niet vervolgd. ,,Ze hebben de dood in de ogen gekeken. Het is een heftig gebeuren geweest’’, benadrukte de officier van justitie. ,,Ze moesten in een split second beslissen.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.

Volledig scherm
Agenten snellen naar de zojuist neergeschoten man in de Hamburgerstraat in Doetinchem. © still uit video
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek