Volledig scherm
Het is extreem droog in Nederland, vooral in het oosten. Overal in de regio staan sproeiers aan om de gewassen, zoals mais, niet te veel te laten verdorren. © FOTO HISSINK

Droogte in oosten extremer dan in rest van Nederland

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - De droogte in Oost-Nederland is momenteel extremer dan in andere delen van het land. Dat blijkt uit cijfers van weerwebsite Weeronline.

Delen van de Achterhoek en Twente zijn in het oosten het droogst, met een neerslagtekort dat bijna de 240 millimeter aantikt. Deze eeuw was het alleen in 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 millimeter.

Op de noordelijke Veluwe ligt het neerslagtekort op dit moment rond de 200 millimeter. Normaal is er begin juli sprake van een neerslagtekort van zo’n 95 millimeter. Landelijk is het neerslagtekort nu gemiddeld 186 millimeter.

Sproeiverbod

Volledig scherm
De acht grootste neerslagtekorten sinds begin 1900. © Weeronline

Het neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid neerslag, legt Weeronline uit. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een tekort.

Door de aanhoudende droogte nemen waterschappen maatregelen. Zo geldt voor delen van Oost-Nederland een verbod op het oppompen van water uit sloten, beken en kanalen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek