Volledig scherm
Het jaar is nog niet voorbij en er zijn al 17 hennepplantages in Berkelland opgerold, een record. © anp

Drugs in Berkelland? Geen waarschuwing maar meteen sluiten

BORCULO - Berkelland maakt vaart met een harder beleid tegen drugsproductie en drugshandel. Burgemeester Joost van Oostrum en zijn collega-burgemeesters uit Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk mogen sinds kort snel en streng optreden. Dat is afgesproken met de politie Achterhoek-Oost en het Openbaar Ministerie.

De belangrijkste wijziging is dat waarschuwingen komen te vervallen. Indien in een pand sprake is van drugsproductie  wordt het complex direct gesloten. Ook een woonhuis waarin drugs worden aangetroffen kan direct gesloten worden.  In het ergste geval komen de bewoners direct op straat te staan. De gemeente bekijkt wel van geval tot geval wat de consequenties van het strengere beleid zijn.

Veel hennepkwekerijen

Directe aanleiding tot het hardere optreden zijn de recente vondst van een drugslaboratorium in Noordijk, en het herhaald oprollen van een hennepkwekerij in Ruurlo. Daarnaast speelt mee dat de drugsproductie zich langzaam verplaatst van Noord-Brabant naar de Achterhoek. Ook in Berkelland worden boeren vaker benaderd om leegstaande schuren of hallen te verhuren aan drugscriminelen.

De laatste jaren laten overigens al een duidelijke stijging zien van het aantal opgerolde hennepplantages in Berkelland: in 2015 11 hennepplantages, in 2016 9 hennepplantages, dit jaar 17 hennepplantages en 1 amfetaminelaboratorium.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek