Het drugslab in Terborg wordt ontmanteld. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Het drugslab in Terborg wordt ontmanteld. Foto: Jan van den Brink © de Gelderlander Achterhoek

Drugslab Terborg 'uitzonderlijk groot'

TERBORG/ZUTPHEN - Het drugslab dat 11 april is ontmanteld aan de IJsselweg in Terborg was ,,uitzonderlijk groot en zeer professioneel.'' Dat zei officier van justitie Veenendaal gistermiddag tijdens de pro forma-zitting voor de rechtbank in Zutphen: ,,Vermoedelijk is er 71 liter amfetamine aangetroffen.'' 

Omgerekend zou 71 liter amfetamine goed zijn voor een bedrag van honderdduizenden euro's aan pillen speed. 

Het onderzoek van justitie loopt nog. In afwachting daarvan deden drie verdachten - een Doetinchemmer (41), een Arnhemmer (29) en een man uit Gennep (39) - die nog vastzitten een verzoek om vrijlating. De vierde verdachte, een 45-jarige Doetinchemmer, was niet bij de zitting en deed geen verzoek om vrijlating. Justitie denkt dat er bij hem thuis ook amfetamine is aangetroffen.  

De drie verzoeken werden van tafel geveegd door de rechter. Volgens de officier van justitie was de kans dat ze opnieuw in de drugscriminaliteit zouden belanden groot: ,,Ook omdat alle drie verdachten financiële problemen hebben. Dat maakt dat de kans op dat ze dit nogmaals doen onverminderd groot blijft. Bovendien is het vergrijp groot.'' 

Brabant

De 'uitzonderlijke' grootte van het drugslab werd overigens bestreden door advocaat Hendriks, raadsman van een 29-jarige Arnhemmer, een van de drie aanwezige verdachten bij de zitting. ,,Voor Brabantse begrippen is dit gering'', volgens Hendriks, die zegt ervaring te hebben in Brabant waar de drugscriminaliteit welig tiert. 

Na de vondst van het drugslab in Terborg werd gesuggereerd dat de drugscriminaliteit verschuift van Brabant naar onder meer Oost-Gelderland. Later werd dat weersproken door de politie. Niettemin zou er bij het drugslab in Terborg een Brabantse connectie zijn. Dat kwam tijdens de zitting gisteren niet naar voren. Wel is de Limburgse verdachte geboren in het Brabantse Veghel.

Amfetamine is een oppeppend middel dat wordt gemaakt in laboratoria. Een van de grondstoffen van amfetamine is mierenzuur, dat onder meer ook werd aangetroffen in Terborg. 

Totaal werden na de inval in april zes mannen aangehouden. Een man uit Rijnwaarden (52) en een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn in afwachting van de rechtszaak vrij gelaten. Wel blijven ook deze twee verdacht. Er volgt een nieuwe zitting op 17 oktober. De zaak wordt inhoudelijk behandeld op 28 november. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek