Volledig scherm
De ambulance (rechts) van het Duitse Rode Kruis in Isselburg die voor spoedgevallen binnen vijf minuten in Dinxperlo kan zijn. © De Gelderlander

Duitse ambulance al vier keer naar Dinxperlo

videoISSELBURG - Een ambulance van het Duitse Rode Kruis in Isselburg, net over de grens bij Dinxperlo, is afgelopen twee weken al vier keer ingezet in Nederland. Vanaf de Duitse ambulancepost is Dinxperlo binnen vijf minuten te bereiken, en is in veel gevallen veel sneller ter plekke dan de Nederlandse ziekenwagen. 

Drie patiënten zijn overgebracht naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, een naar Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. ,,Het lijkt mensen niet veel uit te maken of ze door Duitsers geholpen worden. Als het maar snel gebeurt", zegt Torsten Beuting, Notfallsanitäter uit Isselburg. ,,Wat betreft taal is het ook geen probleem. Als we langzaam praten, verstaan we elkaar goed. Eén patiënte had eerst helemaal niet in de gaten dat we uit Duitsland kwamen. Toen ze dat merkte, ging ze over op Duits."

Beuting is ook goed te spreken over de wijze waarop de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen de overdracht van de patiënten heeft geregeld. ,,Dat is top." 

Eén keer werd de hulp van de Oosterburen kort na de oproep geannuleerd. Dat ging om een reanimatie in 's-Heerenberg, waarvoor standaard twee ambulances door de meldkamer op pad worden gestuurd. De Duitse ambulance werd als tweede opgeroepen, maar keerde onverrichter zake retour omdat de patiënt al was overleden.

Aanrijtijden

De inzet van de Duitse ambulance op Nederlandse bodem is een proefproject van de Euregio. Dankzij de grensoverschrijdende ambulancezorg kunnen de gemiddelde aanrijtijden in Dinxperlo en omgeving sterk worden verbeterd. Die zijn al jarenlang slecht.

Aan het proefproject is enkele jaren voorbereiding voorafgegaan. Zo is Duits ambulancepersoneel bijgeschoold over de Nederlandse werkwijze en is de ambulance voorzien van communicatieapparatuur waardoor rechtstreeks contact met de Meldkamer Ambulancezorg Oost Nederland in Apeldoorn mogelijk is. 

Meldkamer

,,Vanuit de meldkamer kunnen we zien of de Duitse ambulance op de post staat of onderweg is. De computer berekent of de Duitsers sneller ter plaatse kunnen zijn dan wij. In dat geval leggen we contact met de meldkamer in Bocholt, die Isselburg oproept. Daarna verloopt het contact rechtstreeks", zegt Erik de Leeuw van Meldkamer Oost Nederland. 

Een aantal jaren geleden reden er al Duitse ambulances naar Dinxperlo. Dat moest stoppen toen bleek dat de verantwoordelijkheden en juridische aansprakelijkheden niet goed geregeld waren. Vanuit Bureau Acute Zorg Euregio is er een paar jaar aan gewerkt om alle obstakels te slechten. Dat is nu voltooid. ,,Dit is de eerste plek in Nederland waar we nu alles helemaal goed voor elkaar hebben, van afstemming van de behandelprotocollen tot de communicatie, van het opleidingsniveau van het ambulancepersoneel tot aan de financiën", zegt Cees Schenkeveld, manager Acute Zorg Euregio.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek