Volledig scherm
© Thinkstock

Duitse politie: Nederlandse fiets niet veilig

BORKEN - De politie in de Duitse gemeente Borken waarschuwt ouders voor fietsen die gekocht zijn in Nederland. Dit omdat ze alleen terugtraprem hebben en daarmee niet voldoen aan de Duitse wet.

In Duitsland zijn een onafhankelijk van elkaar werkende voor- en achterrem verplicht. Het zorgt voor een kortere remweg en meer stabiliteit tijdens het remmen, zegt de politie in een bericht. De fietsen met alleen een terugtraprem zijn 'niet verkeersveilig genoeg'.

Ombouwen
Verkeersadviseurs van de politie zeggen dat ze bij het controleren van fietsen in de derde en vierde klas van de basisschool steeds vaker in Nederland gekochte fietsen tegenkomen. Ouders worden dringend geadviseerd om de fietsen met alleen een terugtraprem te laten ombouwen.

Strafbaar
In Duitsland is de regelgeving voor fietsers strenger dan in Nederland. Behalve dat de onafhankelijke voor- en achterrem veplicht zijn, is niet-handsfree bellen op de fiets verboden, evenals het luisteren naar muziek. In Nederland mag dat wél.

Fietshelm
Fietsverlichting moet gemonteerd zijn en mag zoals in Nederland niet uit losse lampjes bestaan. Iemand meenemen op de bagagedrager is in Duitsland niet toegestaan. Daarnaast is het in Duitsland een ongeschreven regel dat kinderen een fietshelm dragen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek