Volledig scherm
Brandweerkorpsen uit de Achterhoek helpen hun Duitse collega's met het wegpompen van het water. © VNOG

Duitsers in hoogste staat paraatheid door overstromingsgevaar

BORKEN - De autoriteiten in het Duitse grensgebied zijn in de hoogste staat van paraatheid nu de rivieren tot de nok gevuld zijn water. Het waterpeil in de Issel, die in Nederland aftakt op de Oude IJssel, is met 1,70 meter zelfs hoger dan de 1,64 meter van begin juni.

Destijds werd een grote operatie op touw gezet om een dijkdoorbraak te voorkomen. Een dijkdoorbraak is nu niet aan de orde; vanmiddag werd de dijk bij Hamminkeln over een lengte van 100 meter op 3 plaatsen gecontroleerd doorgeprikt, zodat er water weg kon stromen.

Zandzakken
Hoewel het acute gevaar is geweken, is de operatie van vandaag zo mogelijk nog groter. Hulpdiensten zoals de brandweer en het leger met man en macht bezig om de dijk te verstevigen. Onder meer worden er duizenden zandzakken aangesleept om de dijk te verstevigen en het water te bedwingen.

Waterpeil
Waar het waterpeil in de Issel inmiddels vrij stabiel is door het doorprikken van de dijk, stijgt het in de Berkel bij Gescher (tussen Südlohn en Coesfeld) sterk. De autoriteiten melden een stijging van 65 centimeter binnen een uur, tussen zeven en acht uur vanavond.

Overstroming
Straten waarvoor overstromingsgevaar bestaat zijn uit voorzorg afgesloten. Zoals in Krechting, een buurtschapje onder Rhede (net achter Bocholt), waar woonstraten worden bedreigd met overstroming door de overvolle Bocholter Aa.

Commandocentrum
Er is een commandocentrum ingericht in het Kreishaus in Borken, van waaruit alle operaties gecoördineerd worden. Van daaruit is zaterdagmiddag ook een telefoontje naar de Nederlandse brandweercollega's gegaan, met de vraag te komen helpen bij de Bocholter Aa. Korpsen uit Doetinchem en Eibergen zijn daar inmiddels bezig water weg te pompen. Dat gebeurt met slangen die 4.000 liter per minuut aan kunnen

Overigens denken de Duitse autoriteiten is dat de waterpiek inmiddels is geweest, maar tegelijk blijft waakzaamheid geboden.

Bekijk een video van het hoogwater in de Bocholter Aa.

Volledig scherm
Er wordt met man en macht gewerkt om onder meer overstroming van de Issel te voorkomen. © Charles Moll/ Persbureau Heitink
Drohnenflug über das Jahrhunderthochwasser an der Bocholter Aa in Rhede, Krechting und Bocholt am 25.06.2016

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek