Volledig scherm

Echt volksfeest

ColumnZe had het al aangekondigd en zaterdagmiddag piept de mobiele telefoon. 'Jullie moeten allemaal komen!!!', zo valt in de vriendengroepsapp te lezen. Ze heeft het dus gelapt, Gonnie is schutterskoningin van de Winterswijkse buurtschappen Huppel, Henxel en Dorpbuurt.

Volledig scherm
© Foto Joost Hoving
Quote

Dit is volksfeest in de buurtschap­pen zoals het ooit bedoeld was.

Domien Esselink

Dus 's avonds op de fiets naar basisschool 't Waliën, waar de feesttent staat. Het is nog rustig, tegen half tien. Ik heb geen idee hoe groots het volksfeest in deze buurtschappen wordt gevierd. Als ik hoor dat er slechts twaalf mensen aan het vogelschieten hebben meegedaan, dan is dat weinig vertrouwenwekkend voor het feestgehalte.
Gonnie is als koningin-met-oranje-sjerp het middelpunt en de uitbaatster van café-restaurant De Zwaan, die tijdens het volksfeest in Winterswijk de feesttent op de Markt bestiert, spreekt de steeds vollere tent nog even toe.

Dan is het tijd voor de openingsdans van Gonnie met partner Geert, met de andere feestvierders eromheen. Er komen al snel meerdere beentjes op de dansvloer en in een mum van tijd is het bommetjevol in de tent. Waar komen die mensen zo snel vandaan?

De band van dienst, de Millennium Showband, is begonnen te spelen en houdt niet meer op. En de dansvloer, die blijft continu vol. Er wordt een feestje gevierd dat ik nog niet vaak heb beleefd. Het gaat maar door! Dit is volksfeest in de buurtschappen zoals het ooit bedoeld was. Een volksfeest dat dus niet is uitgestorven!

De massale feestvreugde staat wel haaks op het geringe enthousiasme voor het schieten. Moet die traditie nog in ere worden gehouden? Gelukkig wordt er nog geschoten en knalt Gonnie de vogel eraf, want anders was ik niet getuige van een écht volksfeest.

Eerdere columns van Domien

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek