Organisatoren André Hendriksen en Theo Kaal uit Beek over patrijzenproject  Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Organisatoren André Hendriksen en Theo Kaal uit Beek over patrijzenproject Foto : Jan Ruland van den Brink © de Gelderlander Achterhoek

Een paradijs voor de patrijs in Montferland

BEEK - Zo'n veertien voetbalvelden aan akkerrand rond de bossen in Montferland worden ingezaaid met planten die voor vogels en andere dieren belangrijk zijn.

Vooral de zeldzaam wordende patrijs, het icoon onder de akkervogels, moet van het nieuwe initiatief gaan profiteren.

Voor natuurliefhebbers gaat het project een mooie fiets- en wandelroute van 12 kilometer rondom het Bergherbos opleveren. Onder inwoners worden 3.000 zakjes met zaad van een bloemenmengsel uitgedeeld, zodat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan de natuurlijke aankleding van de omgeving.

Oliemannetje

André Hendriksen en Theo Kaal uit Beek zijn de enthousiaste 'oliemannetjes' van het akkerrandenproject, maar ze hebben dertien partijen (stichtingen en fondsen) om zich heen verzameld die het ondersteunen. Boeren, imkers, boswachters, vrienden van landschap en natuur, ze zijn allemaal betrokken bij dit patrijzenproject.

Voor de deelnemende boeren zijn er vergoedingen om de verliezen te compenseren. Het bewerken van de akkerranden, samenstellen van zaaigoed en inzaaien gebeurt door de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek West (VALA).

De achterliggende gedachte van het project is dat, als het de kwetsbare patrijs goed gaat, ook andere soorten in hun element zijn, ondanks het feit dat ze vaak de dupe worden van roofdieren.

Draagvlak

,,Door het brede draagvlak dat we hier vinden, is dit het grootste patrijzenproject van Gelderland'', zegt Hendriksen. Hij is als vogelaar al jaren betrokken bij bescherming van de vogels. Theo Kaal is vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten en als medewerker en gids betrokken bij diverse activiteiten in de natuur. Het jaar 2013 werd al eerder uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs, aansluitend op de komst van de graanakkers die Natuurmonumenten rond het Bergherbos heeft aangelegd.

Het benodigde geld komt uit een fonds dat de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied sinds 2010 beheert uit de erfenis van de Lochemse familie Baron (en Baronesse) van Hemert. De stichting ondersteunt het particulier en agrarisch natuurbeheer. Het geld uit dit fonds is aangevuld door de gemeente en diverse sponsors. Het project bestrijkt vijf jaar, zodat ook te volgen is hoe de resultaten zijn.

Een groep van dertien vogelvrienden gaat halfjaarlijkse tellingen verrichten van de patrijzenstand, om te zien of de huidige populatie van waarschijnlijk zestien paartjes gaat toenemen. Om hiervoor toegerust te zijn, volgt de groep een cursus bij het Sovon, een organisatie voor vogelonderzoek. De Stichting Landschapsbeheer Gelderland is uitvoerder van dit onderdeel. Voor het herkennen en opzoeken van de patrijzen is er speciale geluidsapparatuur.

De activiteiten worden gevolgd door de natuurfilmer Ad van Roosendaal, die al jaren actief is in het Montferland. Ook gaat het project gepaard met een actie om de bewustwording van hondeneigenaren te vergroten. ,,Beter dan loslopende honden te verbieden, werkt het om de eigenaren zelf te overtuigen van de noodzaak van het vasthouden van honden in de gevoelige gebieden, uit oogpunt van natuurbescherming'', zegt Theo Kaal.

Donderdag 23 maart is er een bijeenkomst in zaal 't Heuveltje in Beek, waar een film wordt vertoond en Frans te Bogt vertelt over de praktijk. Iedereen is vanaf 20.00 uur welkom.

Volledig scherm
© Henk Harmsen
Theo Kaal (links) en André Hendriksen van het akkerrandenproject.
Volledig scherm
Theo Kaal (links) en André Hendriksen van het akkerrandenproject. © de Gelderlander Achterhoek

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek