Eerst de droogte, toen de kever: bijna alle fijnsparren zijn dood

videoDOETINCHEM - 2018 was een rampjaar voor de fijnspar, een naaldboom die veel als kerstboom wordt gebruikt maar die in de natuur wel 50 meter hoog kan worden. Bijna alle fijnsparren in Gelderland zijn door een serie tegenslagen doodgegaan. Vooral in de Achterhoek en op de Veluwe is de schade groot. De droogte was de grootste boosdoener. De verwachting is dat dit jaar ook andere bomen het moeilijk krijgen.

4 reacties

 • C. Bertrand

  3 jaar geleden
  THE END IS NEAR
 • Rentmeester

  3 jaar geleden
  De fijnspar is een exoot. Met andere woorden: hij is geëvolueerd in een geheel ander ecosysteem. Het is een boomsoort van het midden- en hooggebergte. De kever die de boompjes kennelijk opeet doet keurig wat de natuur hem aanbeveelt. Namelijk natuurvreemde objecten opeten. Het is overigens verbazingwekkend hoeveel van elders aangevoerde soorten onze 'natuur' bevat. Wanneer heeft u onze laatste wilde appel waargenomen? Wilde peer wellicht? Een mispel misschien? Rood peperboomje dan?
 • Hennie Brouwer

  3 jaar geleden
  De genadeklap valt ook van de andere kant. Tegen atuurgeweld is weinig tot miets tegen te doen maar wel tegen economish geweld. Dit onder het mom van alternatieve energie ofwel biomassa. Kijk eens in de bossen maar ook gewoon bomen- en struikrijke gebieden: veel, heel veel wordt geveld tbv dit deze alternatieve energiebron. Dus van twee kanten komen de (toekomstige) genadeklappen. Maar dat wordt niet gemeld. 
 • bertus1960

  3 jaar geleden
  De fijnspar is ook absoluut geen duurzame boom,vroeger als kind/jonge jongen was ik bijna altijd in het bos toen gingen de fijsparren ook al snel dood en vergingen ze snel. De kleine werden er door de bos eigenaar uit gezaagd en verkocht als kerstboom.Van de naaldbomen was volgens mij de lariks het sterkst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek