Volledig scherm
De projectgroep 350 jaar Achterhoek met een spandoek bij museum De Scheper in Eibergen. © Projectgroep 350 jaar Achterhoek

Eibergse dichter Sluiter eren tijdens 350ste verjaardag Achterhoek

EIBERGEN/NEEDE - Niet veel Achterhoekers zullen het weten, maar 2018 is een bijzonder jaar voor deze regio. Precies 350 jaar geleden werd de naam Achterhoek namelijk voor het eerst gebruikt in de dichtregels van Willem Sluiter.

In het jaar 1668 schreef Willem Sluiter zijn bekendste dichtregels: ‘Waer iemant duisent vreugden soek, mijn vreugt is in dees’ achter-hoek.’ Volgens velen is de naam Achterhoek hieraan ontleend en dat betekent dat de streeknaam Achterhoek dit jaar 350 jaar bestaat. 

Reden voor een feestje, vindt een speciaal hiervoor opgerichte projectgroep die bestaat uit mensen van de Historische Kring Eibergen en Neede, museum De Scheper en fotoclub Eibergen. ,,Het idee om in 2018 iets te doen met 350 jaar Achterhoek en Willem Sluiter ontstond eigenlijk spontaan tijdens een bijeenkomst in april vorig jaar’’, vertelt Sluiter-kenner Arend Heideman uit Gelselaar. ,,Bennie te Vaarwerk, Gelders archiefinspecteur en groot kenner van de geschiedenis van de 17de eeuw van de Achterhoek, nam het initiatief. Tot onze grote verrassing is het allemaal in vliegende vaart op gang gekomen. Uit allerlei hoeken haken mensen aan met culturele activiteiten, zo heeft het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers ook aangegeven te willen aansluiten.”

Kunstwerk

De projectgroep heeft de afgelopen maanden zelf ook allerlei plannetjes uitgewerkt. Zo hopen de liefhebbers dit jaar nog een kunstwerk ter ere van Sluiter in Eibergen te realiseren, midden in het dorp waar de beroemde dichter van 1653 tot 1673 predikant was. De bedoeling is dat het kunstwerk geplaatst wordt in de Kluiversgang, het straatje waar de dichter vermoedelijk vaak heeft gelopen van en naar de Oude Mattheüskerk aan de Grotestraat. 

Heideman: ,,Beeldhouwer Anton ter Braak uit Noordijk heeft op ons verzoek een ontwerp voor dit kunstwerk gemaakt. We hopen dat de gemeente hieraan mee wil werken en dat het meegefinancierd kan worden vanuit het nieuwe centrumplan.” De komende jaren wordt er miljoenen geïnvesteerd in een opknapbeurt voor het centrum van Eibergen, daarin is ook budget beschikbaar voor kunst, aldus Heideman. 

Plaquette

Maar ook in Neede, waar Sluiter in 1627 werd geboren, moet de dichter worden geëerd, vindt de groep. ,,Dit bijvoorbeeld in de vorm van een plaquette met daaronder een aantal dichtregels.”

Open Monumentendag, dit jaar in het weekend van 7 en 8 september, staat eveneens in het teken van Sluiter. Museum de Scheper, waar met 130 bundels van de dichter de grootste collectie van zijn werk ligt, opent dan een expositie. Deze toont naast werk van Sluiter geschilderde portretten van hem en prenten van de ook met de Achterhoek verbonden etser en dichter Jan Luyken, die bundels van Sluiter heeft geïllustreerd. 

Ook in Rekken wordt 350 jaar Achterhoek gevierd en wel door de dahliatuin bij de Piepermolen het thema mee te geven, vertelt Henk Sieben van de Historische Kring Eibergen. „Hoe dit precies vorm krijgt, weten we nog niet, maar de dahlia's worden deze zomer zo geplant dat de verjaardag van de Achterhoek erin terugkomt.” Eerder al werd bekend dat kinderen van de groepen zeven en acht van alle Achterhoekse basisscholen een poëzieproject rond Willem Sluiter houden,  het lesprogramma is opgezet door Sander Grootendorst uit Zutphen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek