Volledig scherm
De poorten van het failliete BW Industrial zijn gesloten.

Faillissement BW Industrial

WINTERSWIJK - BW Industrial (BWI) in Winterswijk, ontwikkelaar en producent van weefsels voor toepassingen in de industrie, is failliet. Daardoor komen de 37 werknemers vermoedelijk op straat te staan.


Directe aanleiding voor het faillissement is dat de bank eind vorige week het krediet heeft opgezegd, waardoor het bedrijf z'n verplichtingen niet meer kan nakomen. Tot gistermiddag was er nog sprake van surséance van betaling, maar toen sprak de rechter het faillissement uit. "Ik kom net van de rechtbank, het is nog maar net bekend. Een curator wordt morgen pas benoemd", zegt directeur René Boeve. Oorzaak van de problemen is de financiële crisis, die in de hele sector technisch textiel voor problemen zorgt. "We leveren onder meer textiel voor de auto-industrie en de logistiek, dus dat zegt genoeg", aldus Boeve. "In de hele branche is sprake van werktijdverkorting, in Duitsland liggen fabrieken zes tot acht weken dicht."

BWI draaide in het eerste kwartaal een omzet die nog maar de helft bedroeg van die van vorig jaar. "Het is puur uitval van de vraag, onvoldoende volume kunnen draaien. En op zo'n korte termijn dat er geen andere uitweg meer was dan het faillissement", aldus de directeur.

De hekken naar de grote productiehal aan de Lorentzlaan op industrieterrein Vèèneslat waren gistermiddag dan ook gesloten, en in de hal was geen activiteit meer te bespeuren.

"Voor het personeel gaan we ons best doen, op zich moeten er nog wel mogelijkheden zijn." Voor een verdere toelichting wil hij wachten tot maandag, als er wellicht iets meer inzicht in de mogelijkheden is.

FNV Bondgenoten zegt versteld te staan van het faillissement. "We zijn nog niet ingelicht", aldus Arno Daalmans.

"We hoorden al wel van personeel dat gisteren naar huis is gestuurd dat er surséance dreigde. We zullen contact opnemen met de curator."

- Vervolg op pagina 22:

Verhuizing BWI zorgde voor

onenigheid binnen college

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek