Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Forse stijging woningverkopen in Achterhoek

DOETINCHEM - Het aantal verkochte woningen is in 2017 flink gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).  

In Doetinchem en omstreken werden in het vierde kwartaal 442 woningen verkocht, volgens de NVM die gisteren de cijfers bekend maakte. Een jaar geleden waren dat 414 woningen en in het derde kwartaal van 2017 393 huizen.

Onder de NVM-regio Doetinchem en omgeving vallen de huidige gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek en de voormalige gemeenten Bergh, Dinxperlo, Zelhem en Hummelo en Keppel.

Korter te koop

Tegelijkertijd staat een woning in deze regio korter te koop (nog 70 dagen terwijl dat een jaar geleden 104 dagen was) en stijgt de gemiddelde verkoopprijs. Nu gaat een woning in NVM-regio Doetinchem en omgeving gemiddeld voor 242.000 euro van de hand. Dat was in het vierde kwartaal van 2016 221.000 euro.

Ook in de NVM-regio Ruurlo Eibergen (waaronder meer de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Lochem en een deel van Aalten onder vallen) is een flinke stijging te zien van het aantal verkochte woningen. In het vierde kwartaal van 2017 gingen hier 329 woningen van de hand, 16,3 procent meer dan een jaar eerder (283 huizen). De tijd dat woningen te koop staan is hier gedaald van 134 dagen (vierde kwartaal 2016) tot 123 dagen. De gemiddelde prijs is gestegen van 228.000 euro naar 233.000 euro.

Vertrouwen

,,Mensen hebben weer zoveel vertrouwen in de markt dat ze weer een woning durven kopen terwijl de eigen woning nog niet is verkocht’’, zegt Gerrit Vervelde van Thoma Enning Makelaars in Winterswijk. ,,Daar was een jaar geleden geen sprake van. Ook komt het in Winterswijk nu voor dat huizen worden verkocht boven de vraagprijs.’’

Vervelde maakt zich wel zorgen over een steeds groter tekort aan seniorenwoningen. ,,Traditionele bungalows voor 60- en 70-jarigen zijn schaars in de hele regio. Het is niet eenvoudig voor beleidsmakers de huidige woningvoorraad om te bouwen naar woningen geschikt voor ouderen en ook voor jongeren. Maar gezien de toenemende vergrijzing is dat een punt van aandacht.’’

Record

Volgens makelaar Ten Hag is er in het laatste kwartaal in Doetinchem zelfs een record gevestigd: er werden 202 woningen verkocht. Volgens Ten Hag, die elk kwartaal een woningmarktrapportage publiceert, zijn er nooit meer dan 200 woningen in een kwartaal in de stad verkocht. Over heel 2017 zijn er 15 procent meer woningen in de stad verkocht dan een jaar eerder.

Ten Hag waarschuwt in de rapportage voor een gebrek aan aanbod van nieuwe woningen op de markt en daardoor een verdere prijsstijging. Ten Hag: 'Als in Doetinchem het aantal te koop staande woningen blijft afnemen, zal dit ook invloed hebben op het aantal verkopen. Als er weinig te koop is, kan er ook weinig worden verkocht. Gevolg? Verdere prijsstijgingen.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek