Plaat met asbest (linksonder). ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Volledig scherm
Plaat met asbest (linksonder). ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Forse tegenvaller door vondst asbest

Aalten - Een bedrijfsterrein aan de Industriestraat in Aalten is veel zwaarder vervuild dan de gemeente dacht. Het schoonmaken van het terrein valt daardoor 1,5 ton duurder uit.

De gemeente heeft het terrein gekocht van Te Paske en doorgeleverd aan Beele Group BV. Bij deze transactie is afgesproken dat de gemeente de grond schoon zou opleveren. Het bedrijf Econsultancy heeft in 2015 onderzoek gedaan naar de grond en trof toen geen bijzonderheden aan.

Onder de gesloopte opstallen en verhardingen is echter asbest aangetroffen. Ook werden er kolen gevonden. Volgens de provincie Gelderland was er sprake van een 'ernstig geval van bodemverontreiniging dat met spoed moest worden gesaneerd'.

Bovendien bleek het terrein in het verleden opgehoogd te zijn met ongeveer 1 meter schone grond. Hieronder zit plaatselijk een laag met zeer grof puin, kolengruis en asbest. Deze ophoging is al voor de Tweede Wereldoorlog  uitgevoerd, waardoor de onderzoekers hier niets van konden weten, laat de gemeente in een raadsmededeling weten. 'Het was zoeken naar een speld in een hooiberg'.

In maart is daarom een groot deel van het oude terrein Te Paske ontgraven en gezeefd. Het asbesthoudende puin is afgevoerd.  

In eerste instantie had de gemeente rekening gehouden met een kostenpost van 50.000 euro voor het schoonmaken van de grond. Het liep dus anders. De sanering kostte uiteindelijk 195.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek