Volledig scherm
Dode vissen in de Berkel na lek van vloeistof Friesland Campina in Lochem. © Arjan Gotink

FrieslandCampina: nu nog niet praten over schade leidingbreuk

LOCHEM - Zuivelgigant FrieslandCampina wil nu nog niet praten over de financiële schade die het bedrijf geleden heeft als gevolg van de breuk in de persleiding bij Lochem. ,,Dit heeft geld gekost, maar het is nu nog te vroeg om in te schatten hoeveel. En daar willen we nu ook nog niet over praten’’, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. ,,De boel moet eerst gerepareerd worden.’’

Waterschap Rijn en IJssel is maandagochtend begonnen met herstelwerkzaamheden aan de persleiding. Vorige week maandag werd geconstateerd dat er een lek was waardoor er restwater van het zuivelbedrijf de Berkel is ingestroomd. Daardoor hebben naar schatting tienduizenden vissen het loodje gelegd omdat er te weinig zuurstof in het water zat. 

Diep

Er is nu een omleiding gerealiseerd waardoor het restwater in een aparte reservoir wordt opgevangen. Daardoor heeft het waterschap zicht gekregen op de exacte locatie van de breuk. De leiding ligt op drie tot vier meter onder de grond in een zeer drassig gebied. Waterschap Rijn en IJssel verwacht dat eind van de week de boel hersteld is en de omleiding weer ongedaan kan worden gemaakt.

Poedertorens

Zegsman Ter Avest zegt dat onderdelen die veel restwater verbruiken, zoals de poedertorens, enige tijd hebben stil gestaan. Het heeft er niet toe geleid dat boeren hun melk niet meer kwijt konden aan het zuivelbedrijf. Het volledig stil zetten van de productie zou betekend hebben dat boeren opgezadeld zouden zitten met  koemelk.

Heemraad

Heemraad Frank Wissink van Waterschap Rijn en IJssel liet vorige week al doorschemeren dat het schap straks – als duidelijk is hoe de breuk heeft kunnen ontstaan- mogelijk in gesprek gaat met de producent van de persleiding. ,,Het verbaast ons dat er een breuk kan ontstaan in een leiding van nog maar vijf jaar oud’’, zei Wissink. Maar hij wilde verder nog niet vooruitlopen op vragen over aansprakelijkheid.

Volledig scherm
Medewerkers van Pannekoek uit Vaassen hebben afgelopen weekend een omleiding aangelegd voor het restwater van de Campina-fabrieken in Lochem en Borculo. © Eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek