De burgemeesters Alberse (links) en Kaiser van Oude IJsselstreek en Doetinchem. foto Gerco Mons/De Gelderlander
Volledig scherm
De burgemeesters Alberse (links) en Kaiser van Oude IJsselstreek en Doetinchem. foto Gerco Mons/De Gelderlander

Fusie Doetinchem en Oude IJsselstreek in koelkast

AALTEN - De fusie tussen de gemeente Doetinchem en Oude IJsselstreek wordt in de koelkast gezet en in elk geval over de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heen getild. "De ambitie tot fusie blijft overeind", zegt Steven Kroon, wethouder van Doetinchem. "Maar we temporiseren." "We hebben meer tijd nodig", beaamt Gerard van Balveren, wethouder van Oude IJsselstreek.

Het besluit tot het uitstellen van de fusie werd dinsdag genomen door beide colleges en 's avonds toegelicht door Kroon en Van Balveren. Dit gebeurde in café Leuven in Aalten waar de Achterhoekse colleges een bijeenkomst hadden.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de gemeenteraadsverkiezingen in Doetinchem en Oude IJsselstreek een jaar uit te stellen. Dit om zo eerst tot een fusie te komen en daarna in 2015 verkiezingen voor de fusiegemeente te houden. Dat voornemen is nu van de baan: Doetinchem en Oude IJsselstreek houden beide afzonderlijk in 2014 gemeenteraadsverkeizingen.

De fusiebesprekingen hadden afgelopen week meerdere aanvaringen en spoedvergaderingen tot gevolg. Een van de struikelpunten waren de jaarrekeningen, die niet eenduidig waren opgesteld.

De plannen voor een fusie werden eind april 2012 bekend gemaakt door Herman Kaiser en Han Alberse, respectievelijk burgemeester van Doetinchem en Oude IJsselstreek. Beide colleges vinden schaalvergroting noodzakelijk, onder meer omdat gemeenten meer zorgtaken vanuit de overheid toegeschoven krijgen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek