Volledig scherm
Motoren denderen tussen de groene velden door op de Varsselring bij Hengelo. © theo kock

Geen doortocht na wegraces Hengelo, maar rijdersparade vooraf

HENGELO - Het dorpscentrum van Hengelo is na de wegraces op de Varsselring verboden voor motoren. Wel is er voorafgaand aan het raceweekend voor het eerst een rijdersparade.

Bezoekers die op zondag 6 mei met hun motoren na afloop van de wegraces op de Varsselring huiswaarts keren, mogen niet door het dorpscentrum van Hengelo rijden. Daarmee komt er een definitief einde aan een jarenlange traditie. Aanleiding is de situatie van vorig jaar toen er in het dorp onrust ontstond. De politie besloot daarop om motorrijders te verplichten een andere route te nemen waardoor het publiek in het centrum voor niets stond te wachten.

Kritiek

Het leidde tot een storm van kritiek. Burgemeester Marianne Besselink vroeg daarom Jean Kreunen – één van de criticasters – om de ooit spontaan ontstane doortocht dit jaar als officieel evenement te organiseren. Kreunen ging enthousiast aan de slag, maar stuitte op de vele veiligheidseisen. ,,We kwamen er samen niet uit'', geeft hij nu aan. ,,Dan moet je erkennen dat dit in de huidige tijd niet meer te doen is.''

Waar de rokende banden in een overvolle Spalstraat op zondag zullen uitblijven, biedt de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) een alternatief op donderdag. Dan is er voor het eerst een rijdersparade, waarbij de deelnemers aan de races onder politiebegeleiding al rijdend naar het dorp komen. Hier stellen de coureurs hun motoren om 19.00 uur op voor het publiek.

Donderdag

,,Rondom races in Duitsland en Tsjechië gebeurt dit al een jaar of vier'', vertelt Hamove-voorzitter Fred Versteege. ,,Dat zijn heel mooie evenementen.'' De bedoeling is om de rijdersparade in Hengelo steeds op de vrijdag voor het weekend van de wegraces te organiseren. Vanwege dodenherdenking vindt de eerste editie niet op vrijdag 4 mei, maar al op donderdag 3 mei plaats. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek