Volledig scherm
Motoren denderen tussen de groene velden door op de Varsselring bij Hengelo. © theo kock

Geen doortocht na wegraces Hengelo, maar rijdersparade vooraf

HENGELO - Het dorpscentrum van Hengelo is na de wegraces op de Varsselring verboden voor motoren. Wel is er voorafgaand aan het raceweekend voor het eerst een rijdersparade.

Bezoekers die op zondag 6 mei met hun motoren na afloop van de wegraces op de Varsselring huiswaarts keren, mogen niet door het dorpscentrum van Hengelo rijden. Daarmee komt er een definitief einde aan een jarenlange traditie. Aanleiding is de situatie van vorig jaar toen er in het dorp onrust ontstond. De politie besloot daarop om motorrijders te verplichten een andere route te nemen waardoor het publiek in het centrum voor niets stond te wachten.

Kritiek

Het leidde tot een storm van kritiek. Burgemeester Marianne Besselink vroeg daarom Jean Kreunen – één van de criticasters – om de ooit spontaan ontstane doortocht dit jaar als officieel evenement te organiseren. Kreunen ging enthousiast aan de slag, maar stuitte op de vele veiligheidseisen. ,,We kwamen er samen niet uit'', geeft hij nu aan. ,,Dan moet je erkennen dat dit in de huidige tijd niet meer te doen is.''

Waar de rokende banden in een overvolle Spalstraat op zondag zullen uitblijven, biedt de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) een alternatief op donderdag. Dan is er voor het eerst een rijdersparade, waarbij de deelnemers aan de races onder politiebegeleiding al rijdend naar het dorp komen. Hier stellen de coureurs hun motoren om 19.00 uur op voor het publiek.

Donderdag

,,Rondom races in Duitsland en Tsjechië gebeurt dit al een jaar of vier'', vertelt Hamove-voorzitter Fred Versteege. ,,Dat zijn heel mooie evenementen.'' De bedoeling is om de rijdersparade in Hengelo steeds op de vrijdag voor het weekend van de wegraces te organiseren. Vanwege dodenherdenking vindt de eerste editie niet op vrijdag 4 mei, maar al op donderdag 3 mei plaats. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Kerstkaart
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Kerstkaart

    Nu ik er goed over nadenk komen er bij mij eigenlijk niet eens zo heel veel mensen over de vloer. Wekelijks een vrouw die de boel aan kant houdt, maar die komt altijd als ik er niet ben. Pas nog een vriend van me die de tuin doet. Soms mijn buurman. Wat langer geleden twee mannen die een boekenkast in elkaar zetten. En natuurlijk mijn vriendin, al ben ik meestal bij haar. Maar vorige week waren er op een avond ineens vier dames. Mijn vriendin en drie vriendinnen van haar. Mijn huis was de plek van samenkomst want ze gingen een verrassingsbezoek brengen aan mijn buurvrouw, die weer van alle vier een vriendin is. Met tussenpozen kwamen ze aangezet. Mijn vriendin als eerste. Voor de tweede werd een stoel aangeschoven en even later voor de derde ook. Ik maakte thee. Toen ik goed en wel weer zat zei de derde dame: ,,Gôh, de eerste kerstkaart is er al weer.'' Er staat inderdaad een kerstkaart op mijn schoorsteenmantel. Mij viel hij al niet meer op maar mijn vriendin had me er pas nog op gewezen. Kan misschien wel een keer weg, had ze er aan toegevoegd. Maar ik had er geen aandacht aan geschonken. De laatste vrouw kwam binnen. Ze bleef staan want ze wilde direct door naar de buurvrouw. Thee hoefde ze ook niet. Wel scande ze snel, zoals vrouwen dat dus kunnen, de woonkamer en zei: ,,Ze zijn vroeg dit jaar, de kerstkaarten.'' Ik pakte de kerstkaart van de schoorsteenmantel want ik begon me af te vragen wie de kaart ook al weer had gestuurd. Tante, natuurlijk. Tante was de enige die me vorig jaar over de post een kerstkaart stuurde. Dit jaar krijg ik er vermoedelijk geen een, want ze is er niet meer. Ik denk dat ik de kaart maar laat staan.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek