Kosten voor afval in de Achterhoek en Liemers.
Volledig scherm
PREMIUM
Kosten voor afval in de Achterhoek en Liemers. © M Kuster

‘Geen enkele reden om chipszakken uit plasticafval te weren’

Het is ieder jaar weer spannend: wat gaan we betalen voor het afvoeren van ons afval? Als we beter scheiden en minder afval hebben, zijn we dan goedkoper uit dan vorig jaar? De Achterhoekse afvaltarieven en de laatste trends op een rij.

Nederland koerst op een volledig circulaire economie in 2050: er is dan geen afval meer en het afval dat er is, wordt volledig hergebruikt. Dat is de verwachting van Olaf Prinsen, directeur van de Vereniging voor Afval en Reinigingsmanagement waarbij vrijwel alle gemeenten en afvalinzamelaars zijn aangesloten.

Zover is de Achterhoek net als de rest van het land nog lang niet. ,,Er zal een doorbraak moeten komen”, erkent Prinsen. ,,Er zijn nog wat baanbrekende innovaties nodig. Tegelijk ben ik hoopvol. Voor 2015 zaten we jarenlang op 250 kilo afval per persoon per jaar. Daarna ging het rap naar 185 kilo. We zijn eigenlijk nog maar net op stoom en maken al zo’n vooruitgang.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek