Volledig scherm
© Magda Kleinhout

Geen Vrouwe Justitia, maar hennep in wapen

DINXPERLO - Het gemeentewapen van de voormalige gemeente Dinxperlo, thans in beeld als wapen voor de gemeente Aalten, is niet origineel.

Vóór 1897 bepaalde een bundel hennep tientallen jaren het wapen. Dat meldt gemeentelijk archivaris Peter Meerdink.

De vondst draagt bij aan de discussie rond naam, wapen en vlag van de gemeente Aalten, in 2005 ontstaan door de samenvoeging van Aalten en Dimxperlo. Vanavond om 20 uur praten raadsleden in de commissie bestuurszaken over de aanpassing: de gemeentenaam Aalten met het wapen van Dinxperlo.

In 1851 maakte Carl Friedrich Sesener uit Rees een gemeentestempel voor de Stadt Dinxperlo. Dat omvat een schild met daarin een bundel hennep. Maar dan wel de onschuldige, niet de geestverruimende soort.

Volgens gemeente-archivaris Peter Meerdink is daar een logische verklaring voor: Dinxperlo stond bekend om zijn hennep.

Het bewijs daarvoor wordt geleverd in de ‘statistische beschrijving’ van alle gemeenten in de provincie Gelderland uit 1808.

Dinxperlo viel (net als Aalten en Winterswijk) onder het Ambt Bredevoord, waar de heer Paschen een soort burgemeester was.

Bij het onderdeel Soort der graanen en vrugten noemt Paschen dit product. ‘De hennip, een product alleen van Dinxperlo, is aldaer de voorname bron, waar uit de gemeene man zijn gereed geld maakt.

Een jaarlijksche hennipmarkt aldaar verschaft hem gelegenheid die op eens aan de man te brengen.’

Hennep als uniek Dinxperlo’s product. Een bestuurder in 2009 zou blij zijn met iets dat de buren missen. Niet burgemeester J.G.H.R. Bönhoff in 1897 in Dinxperlo in functie. Als voorzitter van de gemeenteraad leidt hij het gesprek over een gemeentewapen. Uit raadsnotulen blijkt dat Dinxperlo een wapen nodig heeft omdat er niets was.

Vreemd, want uit hetzelfde archief diept de archivaris een ander (willekeurig) stuk op over de verkoop van een plaats op de begraafplaats. ‘Dinxperlo, 27 Juni 1885’ staat er, compleet met twee officiële handtekeningen eronder, aangevuld met het gemeentewapen.

Het is maar een suggestie, maar archivaris Meerdink denkt dat burgemeester Bönhoff het wapen met de bundel hennep niet chique genoeg vond. De hennep had te maken met de manier waarop de ‘gemeene man’, de gewone man, zijn geld verdiende.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek